Britta Johansson Norgren när hon vann Tjejvasan förra året. Arkivbild.
Britta Johansson Norgren när hon vann Tjejvasan förra året. Arkivbild. Bild: Ulf Palm/TT

Profilen går för ny seger efter köldskadorna

För drygt en månad sedan låg långloppsstjärnan Britta Johansson Norgren på sjukhus efter att ha förfrusit tårna i premiären av långloppscupen Ski Classics. Nu siktar hon på att vinna lördagens Tjejvasan i Mora.
– Jag kommer åka offensivt och ta egna initiativ för att vinna, säger hon.

ANNONS

Långloppspremiären La Diagonela, Schweiz, i mitten av januari innebar en mardrömsstart för ett 20-tal åkare som fick uppsöka sjukhus med köldskador i samband loppet. En av dem var Britta Johansson Norgren som förfrös flera tår.

– Nu efteråt är jag mest irriterad över att jag inte klädde mig bättre och inte hade pjäxöverdrag. Det hade bara kostat några sekunder, säger hon.

På sociala medier kom det obehagliga bilder på köldskadade skidåkare.

Ont i axlar och nacke

– Jag hoppas både åkare och arrangörer fick sig en tankeställare efter det loppet. Vi bör alla tänka till när det blir så kallt i samband med en tävling. Här måste vi åkare vara betydligt tuffare. Bland annat ställa krav på skjuta på starten tills det blir varmare senare på dagen.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Förhoppningsvis är det flera yngre som nu sett vilka konsekvenser det blir, men tyvärr riskerar detta bli bortglömt om fem år.

Britta Johansson Norgren berättar att hon i dag har problem med en stortå, men på sikt ska hon inte få några men av köldskadorna.

– Men jag har fått andra problem i axlar och nacken. Jag vet inte om det blivit följdproblem på grund av att jag tvingades gå väldigt mycket på hälarna den senaste tiden.

Samtidigt har hon kommit i gång med träningen och åkt två långlopp, fast med sämre resultat än vanligt. Och på lördag är det dags för Tjejvasan, ett lopp som hon har vunnit fyra gånger.

– Jag siktar på att vinna det ännu en gång, även om jag inte riktigt är på topp. Jag vet att min omgivning säger att jag alltid brukar säga så, men nu är det så.

Fortsätter nästa säsong?

Ändå kommer hon till start med en offensiv inställning:

– Jag ska ligga där framme och gör mitt lopp. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Britta Johansson Norgren.

– För mig blir det viktigast att få en bra känsla som man kan ta med sin den kommande veckan till Vasaloppet (den 7 mars).

ANNONS

I vanliga fall här tiden på året, före Vasaloppsveckan, brukar Johansson Norgren ha bestämt sig om det blir ytterligare en säsong eller inte. Men så är inte fallet detta år för 37-åringen.

– Jag hade tänkt att detta skulle bli min sista säsong. Men pandemin och förfrysningen gör att man inte kan avsluta en karriär på det sättet. Därför väntar jag nu längre in på säsongen om det blir en säsong till. Årets säsong har ju knappt börjat.

Anders Hansson/TT

Fakta: Britta Johansson Norgren

Ålder: 37.

Familj: man och dotter.

Bor: Östersund.

Främsta meriter: Vasaloppet: två segrar. Tjejvasan: fyra segrar: Totalsegrar Ski Classics (långloppscupen): fyra. Marcialonga: fyra segrar. VM: ett silver och ett brons.

Fakta: Tjejvasan

Klassiskt lopp över 30 kilometer bara kvinnor. I år det är bara eliten som får åka tävlingen. Max 100 deltagare. Motionärer är hänvisade till Vasaåket som går från den 13 februari till den 7 mars.

Avgörs: lördag 27 februari.

Start: klockan 9.00 i Oxberg.

TV: Loppet sänds i SVT.

Historia: första loppet 1988 (33:e upplagan).

Flest segrar: Susanne Nyström (sex segrar), Britta Johansson Norgren (fyra segrar).

Segercheck: vinnaren får 40 000 kronor.

Resultat: 2020: 1) Britta Johansson Norgren, Sverige 2) Lina Korsgren, Sverige 3) Ida Dahl, Sverige.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS