Derbyt inleddes med att AIK-klacken protesterade mot den så kallade villkorstrappan med att vara tysta i tio minuter under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan AIK och Hammarby.
Derbyt inleddes med att AIK-klacken protesterade mot den så kallade villkorstrappan med att vara tysta i tio minuter under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan AIK och Hammarby.

Protest gav knäpptyst start i Stockholmsderby

Friends arena påminde inledningsvis mer om ett bibliotek än en fotbollsstadion. Sedan plötsligt exploderade AIK:s och Hammarbys klackar och skapade en mäktig inramning. Derbyt inleddes som utlovat med en effektfull protest mot polisen från båda lagens supportrar.

ANNONS
|

Den allsvenska våren 2019 har till stor del präglats av polisens intensifierade strategi för att stävja problematiken runt pyroteknik på svenska fotbollsläktare.

Det senaste budet har varit att säkerhetspersonal ska ingripa mot supportrar som bränner bengaler – annars riskerar arrangörens säkerhetschef att polisanmälas.

Enligt polisens så kallad villkorstrappa så ska klubbarna få hårdare krav på sig till nästa match om ordningsstörningar sker eller om pyroteknik används trots de senaste direktiven.

"Alla är eniga"

I söndagens derby mellan AIK och Hammarby fortsatte supportrarnas protester mot polisens hårdare tag, den här gången genom en gemensam manifestation.

ANNONS

Enligt en överenskommelse lagens fans emellan var det knäpptyst på Friends arenas läktare i de första tio minuterna efter att matchen hade sparkats i gång.

- Det blev en väldigt tydlig illustration (på hur allsvenskan skulle se ut utan supportrar). Det har ju varit fler demonstrationer tidigare också, så någonstans tror jag att alla är eniga om att vi vill få slut på den här diskussionen och den här oenigheten, säger AIK:s mittfältsstjärna Sebastian Larsson och fortsätter:

- Vi vill bevara den svenska underbara läktarkulturen. Den som vi är kända för, kanske mer än för fotbollen här hemma i allsvenskan. Självklart vill vi alla kunna gå på fotboll och alla ska kunna känna sig trygg att gå. Det gynnar inte någon när det är som det är just nu.

Flera banderoller

Dessförinnan hade de båda klackarna vecklat ut en varsin banderoll över respektive kortsida.

ANNONS

AIK med budskapet "Rädda svensk fotboll – skrota villkorstrappan".

Och Hammarbys fans med ett meddelande som löd: "Svensk fotboll mot svensk polis – nationalsporten mot en myndighet i kris".

Även sittplatsläktaren på långsidan vecklade ut en banderoll med texten: "Stoppa polisens trakasserier – inte det svenska föreningslivet".

När tio minuter väl hade passerat var det slut på den bibliotekslika stämningen. Tystnaden bröts av en enorm ljudkuliss samtidigt som tifon vecklades ut och en stor mängd bengaler tändes.

- Vi vill ju kunna visa upp de här bilderna genom att visa upp vilket fantastiskt tryck vi har, speciellt med ett sådant här derby med den inramningen som är här, utan att det ska behöva vara några problem, säger Sebastian Larsson.

AIK vann matchen med 2–0.

TT

ANNONS