Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victor Johansson jublar över sin rekordtid på 800 meter.
Victor Johansson jublar över sin rekordtid på 800 meter. Bild: Lise Åserud/NTB/TT

Rekord efter mardrömmen: "Inget kan stoppa mig"

Han kallar det för helvetesåret.
Efter att ha putsat sitt tre år gamla svenska rekord på 800 meter fritt i OS kan Victor Johansson, 22 år, lägga det bakom sig.
– Jag är tillbaka. Ge mig tre år till så är det fan inget som kan stoppa mig, jublar han.

Hans rekord, 7.49,14, räckte inte till final. Det saknades 1,41 sekunder från hans tionde plats efter putsningen på 63 hundradelar.

Det kvittade. Nu bevisade Victor Johansson att han är värd OS-platsen efter alla problem som förföljt honom sedan hösten 2019.

Först drabbades han av fysisk utmattning på grund av överträning, sedan av covid-19 och i december i fjol låg han i respirator på Jönköpings sjukhus efter att ha fått varbölder i hals och strupe.

Dessförinnan hade han 2017 kommit fram som ett stjärnskott och året efter blivit EM-femma på 400 meter fritt.

Victor Johansson missade egentligen OS-kvalgränsen och ställde in sig på semester. Men Internationella simförbundet skickade en inbjudan och Sveriges olympiska kommitté tog ut honom på framtidskriteriet.

Beskedet fick han i månadsskiftet juni-juli under SM och på den korta tiden har han hittat rekordformen.

– Jag är bara så glad att SOK och simförbundet, Ulrika Sandmark (förbundskaptenen), har trott på mig efter det här helvetesåret, säger en rörd Johansson som fällde glädjetårar under en intervju med Radiosporten.

– Jag putsade inte rekordet med så mycket, men det är efter sex månaders träning (efter varböldsdramatiken). Ge mig tre år till så... det är fan inget som ska stoppa mig då, säger han och syftar på OS i Paris 2024.

Victor Johansson simmar också 1 500 meter fritt under Tokyospelen.