Kosovare Asllani och de övriga svenska spelarna får chans till revansch i England - inför storpublik.
Kosovare Asllani och de övriga svenska spelarna får chans till revansch i England - inför storpublik. Bild: CARL SANDIN

Rekordintresse för EM: ”Saknar motstycke inom kvinnlig idrott”

Intresset för damfotboll fortsätter att växa explosionsartat. Nästa år avgörs EM i England – och redan har över 50 000 biljetter sålts bara till finalen på Wembley.
– De här siffrorna saknar motstycke inom kvinnlig idrott i Europa, säger Uefas chef för för damfotboll, Nadine Kessler.

ANNONS
|

OS-finalen blev oförglömlig, och för svensk del svårsmält med ett blytungt straffavgörande. På grund av pandemin var läktarna långt från välfyllda under spelen i Tokyo, men att intresset för damfotbollen fortsätter att öka råder ingen tvekan om – och allt tyder på att nästa års Europamästerskap i England blir en folkfest av sällan skådat slag.

Med ett år kvar till premiärmatchen rapporterar Uefa att biljettförsäljningen krossar alla tidigare rekord och att 140 000 redan har sålts – varav 53 000 till finalen på Wembley.

Uefa skriver i ett pressmeddelande att turneringen kommer att bli ”det största kvinnliga idrottsevenemanget genom tiderna” och Nadine Kessler menar att trycket på biljetter är historiskt.

ANNONS

– Intresset kommer från fans över hela jorden, vilket visar hur viktig europeisk damfotboll har blivit. De här siffrorna saknar motstycke inom kvinnlig idrott i Europa, säger hon.

Sverige klart för slutspelet

Matcherna kommer att spelas på tio arenor i England, och premiären kommer att avgöras på Old Trafford i Manchester. Totalt kommer 700 000 personer kunna se matcherna live – om det blir slutsålt. Än så länge har människor från 68 länder förbokat platser, och 47 procent av dem är kvinnor, skriver Uefa på sin hemsida.

– Det är verkligen spännande att så många fans visar sitt stöd genom att köpa biljetter innan lottningen ens har genomförts, säger den danske storstjärnan Pernille Harder i en kommentar.

Peter Gerhardssons svenska landslag är sedan tidigare kvalificerat för fotbolls-EM i England.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS