Kosovare Asllani och de övriga svenska spelarna får chans till revansch i England - inför storpublik.
Kosovare Asllani och de övriga svenska spelarna får chans till revansch i England - inför storpublik. Bild: CARL SANDIN

Rekordintresse för EM: ”Saknar motstycke inom kvinnlig idrott”

Intresset för damfotboll fortsätter att växa explosionsartat. Nästa år avgörs EM i England – och redan har över 50 000 biljetter sålts bara till finalen på Wembley.
– De här siffrorna saknar motstycke inom kvinnlig idrott i Europa, säger Uefas chef för för damfotboll, Nadine Kessler.

ANNONS
|

OS-finalen blev oförglömlig, och för svensk del svårsmält med ett blytungt straffavgörande. På grund av pandemin var läktarna långt från välfyllda under spelen i Tokyo, men att intresset för damfotbollen fortsätter att öka råder ingen tvekan om – och allt tyder på att nästa års Europamästerskap i England blir en folkfest av sällan skådat slag.

Med ett år kvar till premiärmatchen rapporterar Uefa att biljettförsäljningen krossar alla tidigare rekord och att 140 000 redan har sålts – varav 53 000 till finalen på Wembley.

Uefa skriver i ett pressmeddelande att turneringen kommer att bli ”det största kvinnliga idrottsevenemanget genom tiderna” och Nadine Kessler menar att trycket på biljetter är historiskt.

ANNONS

– Intresset kommer från fans över hela jorden, vilket visar hur viktig europeisk damfotboll har blivit. De här siffrorna saknar motstycke inom kvinnlig idrott i Europa, säger hon.

Sverige klart för slutspelet

Matcherna kommer att spelas på tio arenor i England, och premiären kommer att avgöras på Old Trafford i Manchester. Totalt kommer 700 000 personer kunna se matcherna live – om det blir slutsålt. Än så länge har människor från 68 länder förbokat platser, och 47 procent av dem är kvinnor, skriver Uefa på sin hemsida.

– Det är verkligen spännande att så många fans visar sitt stöd genom att köpa biljetter innan lottningen ens har genomförts, säger den danske storstjärnan Pernille Harder i en kommentar.

Peter Gerhardssons svenska landslag är sedan tidigare kvalificerat för fotbolls-EM i England.

ANNONS