Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De äldre och inte fullt så snabba bilarna har en given plats i Krutracet. (arkivbild) Bild: Karin Carlsson
De äldre och inte fullt så snabba bilarna har en given plats i Krutracet. (arkivbild) Bild: Karin Carlsson

Rekordsnabbt Krutracet med fyrhjulsdrift

När fyrhjulsdrivna bilar gör entré i Dynamitbacken i Uddevalla kommer det att gå undan i kurvorna.

På lördag är det återigen dags för Motorklubben Trophys tävling Krutracet. Som vanligt väntas ett 80-tal startande ekipage, men den här våren bjuder loppet på spännande nyheter för motorfansen.

– Ja, i år har vi en ny klass för fyrhjulsdrivna bilar vilket innebär bättre grepp, snabbare start och högre hastigheter, säger Magnus Johansson, sekreterare i arrangörsklubben.

Rallylegendaren Stig Blomqvist är den som hittills klarat backen snabbast, på 20,50 sekunder. Eftersom start- och mållinje flyttats under åren är det svårt att göra exakta jämförelser, men med de fyrhjulsbilarna räknar Magnus Johansson med tider klart under de omkring 24 sekunder som varit vinnartider de senaste åren.

I och med den nya klassen kommer rallyprofilen Joakim Rydholm till start. I de andra klasserna finns flera andra lokala ekipage med bland andra Bosse Sundin, Fredrik Rosén, Roy Karlsson och Lennart Söderqvist.

Krutracet har genomförts sedan 2005, men motorbanorna i backen är äldre än så. Backloppet Dynamitloppet för motorcyklar och bilar, som kördes mellan 1971 och 1996, var en idrottsklassiker i Uddevalla som lockade framstående förare från hela landet och publiken trängdes längst den drygt 500 meter och kurviga banan.

Numera är antalet besökare mindre och växtlighet har tagit över många av de gamla publikplatserna.

– Bästa stället att följa tävlingen är nog kring speakertornet, säger Magnus Johansson som lovar att publiken ska få snabb och detaljerad rapportering om mellan- och sluttider.

Som vanligt körs tävlingen i två klasser, dels snabbast, dels den populära klassen som kallas regularity. Det innebär att ekipaget under två försök ska försöka ha tider som ligger så nära varandra som möjligt.