Ridsporten startar om säsongen i helgen efter tävlingsstoppet som orsakades av det det fruktade abortviruset. Arkivbild.
Ridsporten startar om säsongen i helgen efter tävlingsstoppet som orsakades av det det fruktade abortviruset. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ridsporten tävlar igen efter virusstopp

I helgen tävlas det inom svensk ridsport igen. Sedan 8 mars har det varit stopp på grund av hästviruset EHV-1, men nu är det fritt fram igen.
– Det är väl skönt för alla parter, säger hoppryttaren Svante Johansson till SVT.

ANNONS

Ridsporten har varit drabbad av två olika virus under våren. Dels coronapandemin och effekterna av den och dels det så kallade abortviruset, EHV-1, som bröt ut i samband med tävlingar i Valencia i slutet av februari.

Flera hästar dödades av viruset och ett antal smittades och fick isoleras, vilket tvingade sporten att dra i nödbromsen i flera länder i Europa. Inga tävlingar har fått genomföras i Sverige på en och en halv månad.

Stortävling inställd

Bland annat fick stortävlingen Gothenburg Horse Show i månadsskiftet mars/april ställas in helt.

Stoppet varade fram till den 12 april så den här helgen blir det därmed tävlingspremiär på flera håll runt om i Sverige.

ANNONS

Bland annat avgörs en internationell fälttävlan i Kristianstad med flera stjärnryttare på plats.

På nationell nivå avgörs Laholms spring show med tävlingar i hoppning och voltige fredag till söndag.

Extra restriktioner

Tävlingarna i Laholm genomförs med extra restriktioner. Bland annat tas tempen på hästarna och de hålls avskilda från varandra.

– Det är samma som för människor. Ryttarna är tillsagda att hästarna inte ska nosa på varandra utan hålla lite distans, säger överdomaren Hans Delling till SVT Halland.

Hoppryttaren Pia Levin känner sig trygg med de försiktighetsåtgärder som vidtagits.

– Jag har kollat upp jättemycket själv och man pratar med alla veterinärer dagligen så att man har lite koll, säger hon till SVT Halland.

Coronapandemin kräver också extra åtgärder. Bara yrkesverksamma ryttare tillåts vara med och ett generellt tävlingsförbud för barn och unga gäller även tills vidare inom ridsporten.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS