Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robel Fsiha fast i dopningstest

Den svenske långdistanslöparen och EM-guldmedaljören Robel Fsiha har testat positivt en otillåten substans, det skriver Svenska friidrottsförbundet i ett pressmeddelande. Fsiha är avstängd tills vidare.
– Jag känner känner besvikelse, bestörtning och är förbannad, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson på en presskonferens.

Nyligen slog nyheten att brottaren Jenny Fransson åkt fast i ett dopningstext ner som en bomb i Idrottssverige. Nu kommer nästa svenska dopningsbomb.

Långdistanslöparen Robel Fsiha har testat positivt för en otillåten substans och är misstänkt för dopning, det skriver Svenska friidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Förbundet meddelar att de ännu inte att vet vilken otillåten substans det handlar om, men att man informerades om ärendet under torsdagen. Testet lämnades den 25 november förra året.

– Provet togs i Addis Abeba och har transporterats till ett Wada-certifierat laboratorium i Lausanne för analys. Det fanns en förbjuden substans och den substansen är av en prestationshöjande art som gjort att det triggat igång en interimistisk avstängning som dopningskommissionen beslutat om. Det är det vi vet om substansen, det är bara utövaren som har information därutöver, säger Stefan Olsson, generalsekreterare hos Friidrottsförbundet.

"Han ställer sig oförstående"

Förbundet har varit i kontakt med Fshia, via hans tränare.

– Han ställer sig just nu oförstående till det som hänt. Han är kvar i Etiopien och skulle vara kvar där till mars, men vi jobbar för att han ska komma hem tidigare än så. Han är bestört och förtvivlad och ledsen, säger David Fridell från Spårvägens FK på presskonferensen.

Stefan Olsson poängterar att arbetet för en ren idrott är prioriterat av förbundet.

– Vi kommer aldrig acceptera dopning, vi inser att värdet av out of competition-tester är stort. Vi jobbar stenhårt med ett förebyggande arbete. Vår ambition är att vara så öppna och transparenta vi kan vara utifrån den information vi har och det regelverk som gäller.

Förbundets ordförande Johan Storåkers:

– Vi känner stort allvar och sorg en dag som denna. Detta är ett tecken på att vi inte gjort tillräckligt.

Nu kan Robel Fshia begära att ett b-prov ska analyseras och han kan även överklaga avstängningen.

Robel Fshia kom som flykting till Sverige från Eritrea 2013 och är svensk medborgare sedan 2018. Fshia, som tävlar för Stockholmsklubben Spårvägens FK och har varit landslagsuttagen fem gången, vann i december 2019 Sveriges första EM-guld i terränglöpning på herrsidan. 23-åringen har även vunnit sex SM-guld och fem SM-silver mellan 2017 och 2019.