Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/18

Ronaldo-skulptörens försvar: "Det handlar om smak"

Den blev en världsnyhet, statyn föreställande Cristiano Ronaldo på den nyinvigda flygplatsen på Madeira. Nu talar mannen bakom konstverket ut. – Det handlar om smak och det är inte lika enkelt som det verkar, säger skulptören Emanuel Santos enligt The Guardian.

Det var på onsdagen som flygplatsen på den portugisiska ön Madeira skulle återinvigas. Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo är uppvuxen på ön och från och med i år ska flygplatsen bära hans namn.

Omkring 5000 Ronaldo-fans hade samlats för den högtidliga invigningen, men många av de blev nog förvånade när en staty föreställande Real Madrid-stjärnan avtäcktes.

LÄS MER: Världen skrattar åt Ronaldos staty

Mängder av photoshop-talanger på sociala medier menade åtminstone att bysten inte var speciellt lik portugisen.

Nu talar mannen bakom konstverket ut. Han heter Emanuel Santos, är också från Madeira och arbetade på bysten i tre veckor.

"Inte en Jesus kunde göra alla nöjda"

– Inte ens Jesus kunde göra alla nöjda. Det handlar om smak och det är inte lika enkelt som det verkar. Det som spelar roll är genomslaget som det här konstverket har fått, säger Emanuel Santos enligt den brittiska tidningen The Guardian.

Han berättar också att han inte träffat Ronaldo personligen, utan gjorde bysten utifrån fotografier han hittat på nätet. Han ska enligt The Guardian däremot ha träffat Ronaldos bror.

"Jag lade fotografierna bredvid mig"

– Jag använde fotografier på Cristiano Ronaldo som underlag och jag lade fotografierna bredvid mig och började arbeta på bysten.

– Jag har haft kontakt med med Cristianos bror och av deras meddelanden att döma så tyckte Cristiano om vad han såg. Han ville bara att jag skulle ändra på några rynkor som ger honom ett visst ansiktsuttryck, som att han är på väg att börja skratta. Han sa att de fick honom att se äldre ut och bad att få dem utslätade. Men de gav sitt godkännande, avslutar Santos.