I Italien firar regeringen med premiärminister Giuseppe Conte i täten. Bilden togs i Lausanne tidigare på måndagen.
I Italien firar regeringen med premiärminister Giuseppe Conte i täten. Bilden togs i Lausanne tidigare på måndagen.

Röster om OS-beskedet: "Seger för Italien"

I Italien firar regeringen "en seger för alla italienare". I Sverige tas beskedet emot med blandade reaktioner. Här följer ett antal röster om att Italien, och inte Sverige, får arrangera vinter-OS 2026.

ANNONS
|

Giuseppe Conte, Italiens premiärminister

"Vi är stolta över denna stora bedrift. Italien har vunnit; ett helt land som arbetade tillsammans, enat och tätt, med målet att uppnå och erbjuda världen ett idrottsevenemang värt att minnas", skriver han på Twitter.

Joakim Storck, kommunalråd i Falun

- I sammanhanget känns det som att vi i Falun gjorde ett bra jobb för att bidra i kampanjen. Vi hade visserligen en liten del av upplägget, men IOK:s utvärderingskommitté fick ett gott intryck av Falun och Lugnet när de var på besök. Det var inte det Sverige stupade på.

ANNONS

Matteo Salvini, italiensk minister och vice premiärminister

- Det är en historisk dag och en seger för alla italienare, säger han enligt AFP.

- Tack till er som trodde på det från början, särskilt i dessa samhällen och regioner, och otur för dem som gav upp och inte höll tron.

Andreas Hatzigeorgiou, vd vid Stockholms handelskammare

"Dagens besked är väldigt tråkigt. Samtidigt har det varit en väldigt positiv process där en bred uppslutning från idrott, näringsliv och politik tog Sverige hela vägen till final", säger han enligt ett pressmeddelande.

Jonas Sjöstedt, ledare för Vänsterpartiet

"Grattis till Italien för OS! Sverige kommer igen och arrangerar andra fina sportevenemang framöver", skriver han på Twitter.

ANNONS

Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet

"Skattebetalarnas pengar ska gå till vård, skola och omsorg, inte för att blåsa upp politikers egon. Därför är kvällens besked ett glädjebesked för alla som inte vill ha höjda skatter eller nedskärningar i välfärden", säger han enligt ett pressmeddelande.

Daniel Danielsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun

- Tråkigt för oss men framför allt tråkigt för den olympiska rörelsen då vi hade passat perfekt ihop med ambitionen om hållbara olympiska spel, säger han till SVT Nyheter Jämtland.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad

"Vi ser gärna stora internationella och hållbara evenemang i vår stad. Framtiden får utvisa om det kan bli aktuellt med ett OS och Paralympics i Sverige", säger hon enligt ett pressmeddelande.

Luigi Di Maio, italiensk minister och vice premiärminister

ANNONS

- Italien kommer att göra sitt bästa och kommer att vinna som det gör varje gång det deltar som ett lag.

Jonas Rosén, vd för turistbolaget Visit Dalarna

- Jag tror att man ska fundera på hur man kan profilera Falun till andra typer av mästerskap, som exempelvis skid-VM. Vi har anläggningarna, arrangörerna och kunskapen.

Silvio Berlusconi, italiensk politiker och tidigare premiärminister

"Som lombard och som italienare, som idrottsman och som politisk ledare, är jag väldigt glad att Milano och Cortina tilldelas de olympiska vinterspelen", skriver han på Twitter.

TT

ANNONS