"Jag har tjatat om att jag inte tycker att man ska köra med unga spelare", säger Hedvig Lindahl. Bild från i maj.
"Jag har tjatat om att jag inte tycker att man ska köra med unga spelare", säger Hedvig Lindahl. Bild från i maj.

Röt ifrån – nu slipper de unga hämta kaffe

Som ny i laget hämtade Hedvig Lindahl kaffe till de äldre. Som en av de äldsta i laget är hon stolt över att den tiden är förbi.

ANNONS
|

Sveriges VM-målvakt beskriver reaktionen hon fick som förvåning över att någon sade ifrån. Hon gillade inte att de äldre i fotbollslandslaget sade till om hon satt på "fel" plats, eller för den delen bad henne hämta kaffe.

- Jag tror att det var att "så var det för oss och nu är det din tur", säger Lindahl.

ANNONS

"Man ska boosta dem"

Lindahl debuterade i landslaget 2002 och har sedan dess gjort 160 landskamper för Sverige. Och på 17 år har det hänt en del, enligt den svenska målvakten.

- Jag har tjatat om att jag inte tycker att man ska köra med unga spelare, jag tycker att man ska boosta dem. Man ska få upp tryggheten, och det tycker jag har förändrats, säger Hedvig Lindahl.

- Sedan ska man inte vara respektlös, men alla som kommer upp här är ödmjuka och hårt jobbande så de behöver man ge en skjuts snarare än ”du, sätt dig ner”.

Madelen Janogy, 23, är en av de yngsta i laget och hon debuterade i Blågult så sent som i januari i år. Att det inte råder samma jargong i dag som när Hedvig Lindahl kom upp i landslaget blir tydligt när man lyssnar på anfallaren som fick komma in i VM-premiären och stod för ett drömmål.

ANNONS

"En i laget"

Efter matchen fick Janogy frågan om hur hennes snabba resa fram till genombrottet i landslaget varit möjlig. Innan hon nämnde saker som bra träning och att hon har fått vara skadefri var det just känslan av trygghet som kom upp först i huvudet i den mixade zonen, bara minuter efter det där drömmålet.

- Jag kom in i laget väldigt fort. Det var väldigt enkelt att känna sig bekväm i laget, och det tror jag har betytt väldigt väldigt mycket för att det har gått så bra, sade Janogy.

- Jag har verkligen känt mig trygg och det är otroligt viktigt för mig när jag spelar fotboll, att jag känner mig trygg och känner att jag är en i laget.

Deauville, TT:s utsända

ANNONS