Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Ryska supertalangen sänkte Tre Kronor

Vinst mot Tjeckien i öppningsmatchen. Men mot Ryssland fick Tre Kronor se sig besegrat efter att supertalangen Kirill Kaprizov prickat in tre mål. – Vi kan inte släppa honom så som vi gjorde, säger Oscar Fantenberg.

Han vann skytteligan i JVM med nio mål. I dag stod supertalangen Kirill Kaprizov för tre fullträffar när Ryssland besegrade Tre Kronor med 4-2 inför ett välfyllt Scandinavium. 

– Det är en sådan kille som kan avgöra den här typen av matcher. Vi pratar mycket om prestationer, för mig är en prestation att göra mål, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg och fortsätter: 

– Han gjorde hattrick, det är bara hatten av för Kaprizov. 

Och svenskarna hade förtvivlat svårt att få grepp om supertalangen. Det första målet kom till när Ryssland fick chansen att spela fem mot fyra sedan Daniel Brodin visats ut två minuter. Anatoli Golyshev rev loss pucken bakom mål och hittade Kaprizov som stod rätt placerad. 19-åringen nöp till med ett direktskott som satt i krysset bakom Anders Lindbäck. 0-1. Dessförinnan hade ryssarna haft två skott i stolpen, det här sedan gästerna fått chansen att spela numerärt överläge i fem minuter efter att Fredrik Händemark redan efter 48 sekunder fått matchstraff för en tackling på Andrei Svetlakov. Och utvisningarna fortsatte att hagla. Nästa gång var det Sveriges tur att dra nytta av att spela fem mot fyra. 

Oscar Fantenberg skickade iväg ett tungt skott som letade sig i nät. Glädjen blev dock inte långvarig. Ryssarna vann tekningen efter det svenska kvitteringsmålet, Maxim Karpov blev frispelad och ensam med Lindbäck gjorde han inget misstag. Det hann bara gå sju sekunder mellan målen. 

– Jag hade hoppats på att det skulle hålla lite längre ..., säger Oscar Fantenberg. 

I den andra perioden upprepade sig historien. Alexander Bergström prickade in 2-2 i slutet av mittakten. 38 sekunder senare gjorde Kaprizov sitt andra i matchen. 

– Det är psykologiskt tunga mål att få emot sig. Vi är inte riktigt med där. I den andra perioden tycker jag att vi hade dem, de var trötta, men de var såpass skickliga att de lyckades ta sig ur det, säger Fantenberg. 

I den tredje perioden stängde sedan Kaprizov matchen när han gjorde hattrick - än en gång sedan Sverige dragit på sig utvisningar. Efter ryskt klapp-klapp-spel skickade forwarden upp 2-4 i spel fem mot tre. 

– Det är en jäkligt skicklig spelare. Han är kanske ingen spelare som jobbar arslet av sig men han är vass. Man måste vara med mot honom hela tiden. Vi kan inte släppa honom så som vi gjorde, säger Fantenberg.