Så stor blir prispotten efter van der Poels medaljsuccé

Nils van der Poel hade en drömvecka i nederländska Heerenveen. Nu kommer belöningen. 24-åringen från Trollhättan får ta emot en prispott på 100 000 kronor efter sina två VM-guld.
– Han har levt på minimala resurser, säger Svenska Skridskoförbundets idrottskoordinator Bent-Erik ”Bento” Brenden till Sportbladet.

ANNONS

Först blev det, det första svenska VM-guldet sedan 1973 under torsdagens tävlingar på 5 000 meter.

Och under söndagen var det dags igen när den svenske skridskostjärnan satte ett nytt världsrekord på 10 000 meter och plockade hem sin andra guldmedalj.

– Jag hoppas ju absolut att det blir fler som får upp ögonen för sporten. Jag skräms väl lite av att behöva vara frontfiguren, men jag behöver inse att jag kanske är det nu. Det känns väldigt kul att skridskosporten i Sverige får den uppmärksamheten som den förtjänar, sa han till TV10 efter söndagens lopp.

LÄS MER:"Vi kan alla lära oss något av Nils van der Poel”

Efter den dubbla guldsuccén får nu 24-åringen ta emot motsvarande 100 000 kronor i prispengar – 50 000 kronor per guldmedalj.

ANNONS

– Han har levt på minimala resurser. Vi på förbundet har ingen ersättning som vi har kunnat ge Nils, de resurserna har inte vi. Han har levt på snälla kompisar och snälla föräldrar som ställer upp mycket – och så har han fått stöd från sin förening men även stöd från SOK (Sveriges Olympiska Kommitté), säger Bent-Erik ”Bento” Brenden till Sportbladet.

LÄS MER:Nils van der Poel vinner nytt VM-guld efter världsrekord

Får stöd från SOK

Stödet från SOK, som består av tränings-/lägerstöd, tränarstöd och ett stipendium, ska enligt Sportbladet ligga på 100 000 per säsong.

– Stödet/stipendiet han får är inget han livnär sig på, men det täcker kostnader för boende och mat i stort sett. Han slutade femma i totala världscupen, vilket gav honom ett belopp på 13 000 kronor i prispengar, säger Brenden.

LÄS MER:Förra rekordhållarens hyllning: ”Han förtjänar det”

Så här sa van Der Poel själv i en längre intervju med GP tidigare i år:

– Jag har levt mitt liv precis som jag har velat och hela tiden känt att det varit en väldigt bra väg, så jag kan verkligen rekommendera det här till andra människor. Men jag har ju svårt att rekommendera någon att vara 24 år och skriven hos sina föräldrar. Det är inte särskilt lockande för ungdomar. Så om det nu visar sig att man kan leva på skridsko professionellt så känns det väldigt kul att kunna visa upp det för svenska ungdomar. Att möjligheten finns för den lilla procent som känner att de kanske vill jobba med det här en dag. Det känns kul att kunna bana den vägen.

ANNONS

LÄS MER:Hadders efter van der Poels rekord: ”Helt makalöst”

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS