Sebastian Samuelsson tror att han kan utmana Thingnes Bø.
Sebastian Samuelsson tror att han kan utmana Thingnes Bø. Bild: Anders Wiklund/TT

Samuelssons utspel: "Betydligt närmare i år"

Johannes Thingnes Bø vann 19 av 23 individuella världscuplopp förra säsongen.
Experterna tror att han blir lika överlägsen i vinter.
– Jag tror att jag är betydligt närmare i år, kontrar Sebastian Samuelsson, som målas ut som en av de stora utmanarna.

ANNONS

Den norske skidskyttegiganten möter TT i ett för årstiden ovanligt snöigt Östersund. Johannes Thingnes Bø tar favoritskapet med ro.

– Allt har känts bra under försäsongen, precis som övriga åkare behöver jag fler lopp i kroppen för att komma i riktig form, säger Bø.

Brorsan Terje Bø säger att han och övriga får göra upp om andraplatsen i världscupen och experterna är också tydliga när det kommer till att förutspå säsongen.

– Han är stor, stor favorit till att vinna rubb och stubb. Han är fortfarande vansinnigt snabb på skidor, säger Petter Northug till NTB.

Jagar rekord

Bø har tagit 68 individuella världscupsegrar, elva färre än fransmannen Martin Fourcade och 26 färre än rekordinnehavaren Ole Einar Bjørndalen.

ANNONS

– Han kommer att ta mig, garanterat. Jag tror att han kommer att ta nästan alla rekord jag har. Han har sagt att han ska hålla på i flera år till, och med den formen tvivlar jag inte, säger Bjørndalen till NTB.

Thingnes Bø vågar inte lova något men erkänner att det kittlar:

– Går det lika bra som i fjol så ryker det ju. Men jag tvivlar på att jag kan göra samma resultat nu som förra säsongen. Mycket kan hända, kanske får jag nöja mig med två segrar i år.

Bakom Bø är svenske Sebastian Samuelsson den som främst framhålls.

– Det såg vi på VM också. Han behöver jobba lite på att hålla en högre lägstanivå vad gäller formen. Men om alla är i sitt bästa slag så är vi jämna. Det kan bli en hård och rolig kamp, säger norrmannen.

Samuelsson vill utmana

Samuelsson själv håller med om att fjolåret hade för många toppar och dalar.

– Jag har stabiliteten som krävs om jag får saker och ting att funka. Men det gäller att hålla sig frisk. Fjolåret var för mycket upp och ner men året innan var det mer stabilt, och då var jag ju också trea i världscupen.

ANNONS

Att det kan skifta från en säsong till en annan visade också fransmannen Fillon Maillet. Han vann världscupen 2022, men blev bara åtta den senaste säsongen.

Men att Bø ska göra något sådant verkar ingen tro.

– Det går inte att säga något annat än att han är favorit. Men jag hoppas vara den som utmanar. Det blir kul med en värdemätare redan här i Östersund, säger Samuelsson, som kör singelmixedstafetten tillsammans med Hanna Öberg under lördagen.

Johannes Thingnes Bø är storfavorit inför säsongen.
Johannes Thingnes Bø är storfavorit inför säsongen. Bild: Anders Wiklund/TT

Fakta: Johannes Thingnes Bø

Född: 16 maj 1993 i Stryn, Norge.

Bor: Kongsvinger.

Familj: Frun Hedda, sonen Gustav 3 år och dottern Sofia 4 månader. Bror till landslagsåkaren Tarjei Bø.

Världscupdebut: 20 januari 2013.

Meriter: OS: 5 guld, 2 silver, 1 brons. VM: 17 guld, 10 silver, 4 brons. Världscupen: 89 segrar, 23 andraplatser, 21 tredjeplatser. Vann totala världscupen 2019, 2020, 2021 och 2023.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS