Sebastian Larsson grattas efter sitt andra mål mot Hammarby.
Sebastian Larsson grattas efter sitt andra mål mot Hammarby.

Sebastian Larsson derbyhjälte för AIK

Friends arenas förvandling, från ett tyst bibliotek till en publikinramning värdigt ett Stockholmsderby, tände Sebastian Larsson. Kort efter fansens synkroniserade protest avgjorde landslagsmittfältaren med sina två första mål för säsongen.

ANNONS
|

32 861 åskådare på Friends arena.

Trots den publiksiffran lyste den sedvanligt förhöjda derbystämningen med sin frånvaro på nationalarenans läktare.

AIK:s och Hammarbys supportrar hade på förhand kommit överens om tio tysta minuter i inledningen av söndagens match, detta i protest mot polisens hårdare tag gentemot supporterkulturen och den otillåtna pyrotekniken på svenska fotbollsläktare.

En närmast spöklik stämning präglade en händelsefattig matchinledning – men när klockan passerade tio minuter var det som att arenan klev in i en helt annan värld.

Stora tifoflaggor vecklades ut, bengaler tändes och de båda lagens klackar stämde upp i högljudd sång.

ANNONS

Larsson oväntad målskytt

En manifestation som inte bara fick igång publiktrycket utan även satte fart på själva matchen. Vilket lag som hanterade lägesförändringen bäst rådde det inget tvivel om.

- Jag tycker AIK var klart bättre än oss på att hantera det. Det blev ett helt annat tryck i allting, säger Stefan Billborn efter matchen.

Sju minuter efter att tystnaden hade brutits blev Sebastian Larsson plötsligt frispelad av Chinedu Obasi. Trots den något ovana situationen visade Larsson prov på beslutsamhet när han satte 1–0 bakom Hammarbys målvakt Gianluca Curci.

Och bara minuten senare var det dags igen.

Larsson smög sig upp i motståndarnas straffområde och kunde omarkerad enkelt nicka in Henok Goitoms precisa inlägg i den 19:e minuten. Därmed hade 33-åringen gjort sina två första mål för säsongen inom loppet av lika många minuter.

"Det var jättemärkligt"

I C Mores halvtidsintervju erkände Larsson att den tillknäppta stämningen i matchens inledning påverkade spelet i högsta grad.

- Det var märkligt såklart. Vi visste ju om det på förhand. Men det var jättesvårt att komma igång och trycka på även om jag tycker att vi var bättre än dem. Det kändes som att vi bara spelade av tio minuter för att sen starta matchen, sade han.

ANNONS

Stefan Billborn var allt annat än nöjd med de första 45 minuterna.

- Jag tycker vi gömmer oss för bollen. Vi är för dåligt förberedda, det är allmänt virrigt i försvaret och AIK straffar oss rejält. De hade kunnat göra ett tredje också och det hade inte varit orättvist.

AIK:s tränare Rikard Norling avslöjade på presskonferensen att laget hade gått igenom videoklipp från en liknande publikmanifestation i ett derby mot Djurgården 2011. Detta för att ställa sig in på vad som väntade på planen.

- Det går kanske inte att träna på (hur laget ska agera) men det var en otroligt viktig del för att komma in i spelet på rätt sätt. Jag tycker att vi hanterade det ganska bra, säger han.

Hammarby försökte i den andra halvleken skapa nerv i matchen men AIK hade bra koll på gästernas offensiv.

ANNONS

AIK vann till sist kontrollerat med 2–0 och går därmed på sommaruppehåll i en månad i toppskiktet av den allsvenska tabellen.

TT

ANNONS