Damallsvenskan har tappat mark i världsfotbollens näringskedja, anser Rosengårds sportchef Therese Sjögran.
Damallsvenskan har tappat mark i världsfotbollens näringskedja, anser Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

Sjögran: "Vi börjar likna herrallsvenskan"

Efter tre säsonger utan SM-guld brottas "mesta mästarna" Rosengård med sin självbild. Detsamma gäller damallsvenskan när de europeiska storklubbarna storsatsar.

ANNONS
|

Transferfönstret stängde den 4 april, men för Therese Sjögran rullar bygget med Rosengårds trupp vidare. Ett nytt fönster öppnas snart igen och trion Anja Mittag, Sanne Troelsgaard och Iva Landeka sitter på kontrakt som löper ut i sommar.

- Vi har ju bara sju matcher före VM och 20 maj är sista matchen. Det blir en väldigt intensiv höst och det gäller ju verkligen att veta vad vi ska bygga inför hösten, säger Sjögran på sin kontorsplats i innandömet av Malmö IP.

ANNONS

"Vara med på tåget"

Konkurrensen på spelarmarknaden är samtidigt benhård efter att de europeiska storklubbarna i England, Spanien, Frankrike, Tyskland och Italien under flera år har satsat på damfotboll.

- Samtidigt kan jag bara gilla det som händer ute i Europa. Det är dit vi vill komma. Du kan som ung drömma om att spela i United (Manchester), Roma eller Milan – eller var som helst. Och det är dit vi vill komma. Sedan måste vi bara vara med på tåget och förändra hur vi jobbar. Scouta bättre och träna våra yngre spelare bättre. Det gäller bara att vi inser var vi är i näringskedjan och gör det bästa utifrån det.

I damallsvenskan låg den genomsnittliga lönen på drygt 10000 kronor per månad 2017. Samtidigt var medellönen i den franska ligan (2017-2018) cirka 35000 kronor och i den tyska ligan låg lönen på drygt 30000 kronor per månad, enligt en uträkning från Rosengård baserad på en rapport från Sporting Intelligence.

"Inget mellansteg längre"

TT: Om klubbar i Europa kan betala tre gånger så mycket i lön – vad kan ni locka med?

ANNONS

- Svensk fotboll står fortfarande högt i kurs och vi kan fortfarande locka till oss spelare med den organisation vi har i Sverige, Och ligan är fortfarande bra. Än så länge har vi inte fallit för långt ner och vi har fortfarande hyfsade löner. Sedan för vår egen del är ju Rosengård inget mellansteg längre. Förr kunde du spela i en mindre klubb i Sverige och gå till oss och sedan ut i Europa, men nu drar de ut direkt. Det går att spela i West Ham och ha tre gånger mer betalt, säger Sjögran.

TT: Och i West Ham konkurrerar man inte ens om titlarna i England?

- Exakt. Vi börjar likna herrallsvenskan mer och mer.

Nuvarande Rosengård och Malmö FF gick skilda vägar 2007 och i nuläget har den herrallsvenska klubben inga planer på att starta ett damlag. Sjögran ser gärna en återförening för att Malmö som stad ska kunna fortsätta att konkurrera om SM-guldet även på damsidan.

ANNONS

- Malmö FF är ju laget här i staden och jag tror att vi måste komma dit. För tittar man på lagen ute i Europa så går man ju och tittar för att det är "mitt" lag. När Atlético Madrid möter Barcelona (60000 åskådare) är det för att det är Atlético som spelar – det handlar inte om att det är damer eller herrar.

Förlorat vinnarkulturen?

I Sverige har inte utvecklingen gått lika fort, men när väl IFK Göteborg och Elfsborg startat sina damlag kommer 8 av 16 klubbar i nuvarande herrallsvenskan att ha en damsektion.

- Djurgården har damlag. AIK och Hammarby också. När de fattar vilken outnyttjad resurs de har – då får vi andra problem, säger Sjögran.

Rosengård – tidigare under namnet Malmö FF och Ldb Malmö – är "mesta mästarna" på damsidan med tio SM-guld, men det senaste guldet kom 2015.

ANNONS

TT: Har vinnarkulturen försvunnit?

- Lite har det väl det. Det kanske finns kvar i väggarna, men vi måste se på den truppen vi har. Vem har vunnit saker? Det tar ändå tid att bygga upp något sådant. Vi har jobbat väldigt hårt med laget i vår – att inte falla igenom så mycket som vi gjorde i fjol. Jag tycker att vår höstsäsong var bra. Vi tar ändå flest poäng av alla lag, men det är våren som inte är tillräckligt bra. Sedan att slutet blir som det blir är en otrolig smäll.

"Nära under ytan"

Inför den sista omgången var Rosengård i ledning, men tappade SM-guldet till Piteå och Champions League-platsen till tvåan Göteborg.

TT: Har du kommit över det?

- Både ja och nej. Det ligger väldigt nära under ytan. Samtidigt kan man inte förändra det. Gjort är gjort och nu sitter vi här. Vi kommer inte att spela i Champions League i höst och vi är ute ur cupen. Vi har bara ligan att fokusera på. Så jag tycker verkligen att vi har alla möjligheter att ta oss högst upp igen.

ANNONS
TT

Fakta: Therese Sjögran

Född: 8 april 1977.

Bor: Malmö.

Yrke: Sportchef i FC Rosengård.

Största meriter som spelare: VM-silver 2003, VM-brons 2011, EM-silver 2001, 4 SM-guld 2010, 2011, 2013 och 2014, Diamantbollen 2007 och 2010, flest landskamper i Sverige (114) genom tiderna.

Största meriter som sportchef: SM-guld 2015 (spelade halva säsongen), Svenska cupen-guld 2016, 2017 och 2018.

Aktuell: Rosengård spelar söndag allsvensk premiär borta mot Eskilstuna.

Fakta: Premiäromgången

Premiäromgången av damallsvenskan:

Lördag: Kungsbacka–Göteborg (klockan 15.00).

Söndag: Eskilstuna–Rosengård (13.00), Kristianstad–Limhamn Bunkeflo (14.00), Piteå–Djurgården (15.00), Örebro–Vittsjö (16.00).

Onsdag: Linköping–Växjö (19.00).

ANNONS