Sarah Sjöström öppnar för att simma 200 meter fritt inför VM i Sydkorea om drygt tre veckor.
Sarah Sjöström öppnar för att simma 200 meter fritt inför VM i Sydkorea om drygt tre veckor.

Sjöströms överraskande VM-trevare

Sarah Sjöström gläntar överraskande på dörren till ännu en medaljgren inför VM i Sydkorea om drygt tre veckor. Där funderar simstjärnan på att simma 200 meter fritt igen.

ANNONS
|

Sjöström har inte simmat 200 meter fritt i ett långbanemästerskap sedan OS i Rio 2016 då hon tog silver efter en brutal kamp mot amerikanska stjärnan Katie Ledecky som drog längsta strået.

Sedan dess har den svenska simdrottningen valt att stryka 200 meter fritt ur sitt mästerskapsprogram och i stället nöjt sig med fyra individuella distanser, 50 och 100 meter fjäril och 50 och 100 meter fritt.

På VM för två år sedan tog hon tre guld och ett silver och på EM i fjol blev det fyra guld.

ANNONS

Sjöström har alltid haft en slags hatkärlek till 200 meter fritt, en distans där hon tillhör världstoppen – världsfyra i år – men som sliter våldsamt och tömmer kraften ur henne. Efter OS i Rio var budskapet "aldrig mera 200".

"Finns med där"

Sedan hon strukit 200 meter fritt har hon i stället fått två vilodagar mitt i mästerskapen.

- Ja, precis. Det är två dagar ledigt där och det är tre grenar kvar efter det. Så det är utmaningen när man har ställt upp på 200. Man ska ha tre grenar till efter det och en lagkapp. Man får känna av hur formen är.

- Den finns ju med där, vi får se hur det blir, säger hon hemlighetsfullt i solskenet på Lindängsbadet i Malmö inför SM-starten.

SM startar med just 200 meter fritt på fredagen och med Sjöströms gläntade dörr blir den starten extra intressant.

ANNONS

Tre tävlingsdagar

SM pågår i fem dagar, men Sjöström har de senaste åren valt att inte simma hela mästerskapet. VM i Gwangju, 21-28 juli, stundar ju.

- Planen är att simma tre dagar, men sedan om jag känner för det så kör jag måndag också, säger hon.

TT: Hur är formen?

- Den är bra, jag har tränat riktigt hårt de senaste veckorna i Turkiet. Jag är lite sliten, men jag känner att jag har en bra form som är på väg.

TT: Vilka svar vill du ha på SM?

- Jag vill bara få bra fartträning och känna att det lossnar lite. Jag har sett på träningen när jag har kört fartpass att det har gått riktigt bra, säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: Sjöströms SM-program

Sarah Sjöströms individuella SM-program:

Fredag: 200 meter fritt och 50 meter ryggsim.

Lördag: 100 meter fjäril.

Söndag: 50 meter fritt.

Måndag (eventuellt): 50 meter fjäril.

ANNONS