Mattias Hadders har följt Nils van der Poels karriär på nära håll och hoppas att han kommer att göra comeback.
Mattias Hadders har följt Nils van der Poels karriär på nära håll och hoppas att han kommer att göra comeback. Bild: MAXIM THORE

Skridskoförbundet vill surfa på Nils-vågen

På lördag åker Nils van der Poel sitt sista lopp som elitskridskoåkare. Men svenska skridskoförbundet hoppas kunna surfa vidare på Nils-vågen ett tag till.
– Vi vill göra allt vi kan för att få fram en ny stjärna, säger Mattias Hadders på skridskoförbundet.

ANNONS
|

Efter några fantastiska och smått galna år gör sig Nils van der Poel klar för att köra sitt sista internationella skridskolopp.

På lördag väntar 5000 meter i skridskons Mecka, Heerenveen i Nederländerna.

En era tar slut

Det innebär slutet på en era, inte bara för Nils utan för alla runt omkring honom. En som följt hans karriär på nära håll är skridskoförbundets Mattias Hadders, före detta tränare till, och den som skött all media åt, Nils van der Poel de senaste åren.

– Det är fantastiskt att ha fått vara med under det här året och det kommer finnas en tomhet nu när han slutar såklart, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Men det har varit ett extremt intensivt år för mig personligen med alla medieförfrågningar och alla andra typer av förfrågningar, med allt från tv- och radioprogram till föreläsningar, poddar med mera. Det ska bli skönt att sätta punkt för det.

LÄS MER:Så ska van der Poel lockas till comeback

LÄS MER:Galna intresset för Nils van der Poel: ”Tog hus i helvete”

Att Nils framgångar har satt skridskosporten på kartan i Sverige, och världen, råder det ingen tvekan om.

– Vi är ett litet förbund som inte är vana vid den här uppmärksamheten. Det har varit sjukt roligt och Nils har verkligen satt skridskosporten på kartan, det kommer vi att vara honom evigt tacksamma för.

Vill dra nytta av Nils-effekten

Bara för att Nils lägger skridskorna på hyllan innebär det inte att Mattias Hadders arbete tar slut.

– Nu gäller det för oss att fortsätta spinna på Nils-effekten och det ser jag framemot. Hur kan vi dra nytta av Nils-effekten? Jag ska fokusera på att få våra föreningar att växa, vi ska arbeta för att fler ska hitta till skridskoåkningen, säger han.

LÄS MER:Två tävlingar – sedan lägger van der Poel av

LÄS MER:Stjärnans nya karriär – fått 400 förfrågningar

Att lördagens lopp kommer bli det sista vi ser av Nils på den internationella skridskoscenen är Hadders dock inte helt övertygad om.

– Personligen tror jag att han någon gång i framtiden kommer att åka igen. Hans skridskoliv har gått i vågor och håller han i den linjen kanske han kommer tillbaka. Ser han när det är två år kvar till OS att världseliten inte gått så mycket framåt då kan han nog göra comeback, säger han.

ANNONS
ANNONS