Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Toni Andersson: Bedrift som saknar motstycke – nu är Islands sak vår

KRÖNIKA: Finlands sak var vår under Vinterkriget som bröt ut 1939. Sedan Sverige fick lämna Frankrike och EM-fotbollen som förlorare har plötsligt Islands sak blivit vår, 77 år senare.

Det som skedde framför våra rektangulära TV-ögon på Allianz Riviera i Nice på måndagskvällen saknar motstycke och slår kanske allt annat jag sett utspela sig på en fotbollsplan.
Islands 2-1-seger mot England skakar om fotbolls-Europa i sina grundvalar, bevisar att ingenting är omöjligt - och att Lars Lagerbäck, 67, är kung över allt.

Hans förmåga att skapa ett lag av en samling vanliga fotbollsarbetare, där ingen behöver uppsöka en stylist för att lira boll inför ögonen på en hel fotbollsvärld, är fenomenal.
Stora, stöddiga England blev ännu större och stöddigare efter sitt omedelbara straffmål, och det som sedan hände borde inte ha hänt.
Mest slogs jag av varje spelares förmåga att bistå sin lagkamrat i jakten på att vinna tillbaka bollen – i varje moment, i 90 minuter plus stopptid.
De isländska spelarna fuskade inte en enda gång på den punkten.

När den gudomligt härlige lagkaptenen Aron Gunnarsson, han med stora skägget ni vet som jagade Ronaldos tröja efter inledningsmatchen, klappade igång vulkanen tillsammans med publiken efteråt, var det så mäktigt att man rös i hela kroppen.
Islands EM-äventyr fortsätter och bäva månde stora, stöddiga Frankrike som nog hellre hade mött ett medelmåttigt och oerhört förutsägbart England, där gamle Roy Hodgson såg just gammal ut och nu lämnar ifrån sig förbundskaptensjobbet, än ett gäng kopiöst hårt jobbande isländska vikingar.

Min favorit är Birkir Bjarnasson (FC Basel), han med långa håret och på något sätt urtypen för en isländsk viking. Så lugn, så enkelt spelande och hela tiden så klok i sitt agerande.
Islands sak är som sagt vår, men inte kan väl Lagerbäcks manskap skrälla ännu en gång?!
Mot värdnationen Frankrike?!
Jag håller frågan öppen, inget verkar som sagt vara omöjligt för de isländska hjältarna.
I övrigt kan man konstatera att många på förhand tunga fotbollsnationer nu har fått lämna EM-äventyret, några med svansarna mellan benen.

Största besvikelsen så här långt måste vara Österrikes flopp och inte långt efter, Rysslands dito.
Och Englands förstås, en nation som väljer exit-dörren frekvent i dessa dagar ...
Regerande mästarna från Spanien imponerade oerhört i de två inledande gruppmatcherna, men klantade till det mot Kroatien i den tredje och brände gruppsegern i samma veva.
Förlusten mot Italien är inget att säga om, spanjorerna hemföll åt ett evigt duttande med boll som försvarsstarka italienare inte hade några som helst problem att hantera.
Nu börjar EM på riktigt, känns det som. De åtta bästa nationerna ska göra upp om slutplaceringarna och mitt tips är att Belgien och Tyskland möts i finalen den 10 juli.
Även om jag före mästerskapet tippade Frankrike som vinnare.