Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

THC firar avancemang.

Maktskiftet i Tvåstad ett faktum

Jag minns den väl­besökta träffen som om det var igår.

Den, där det proklamerades att Vänersborgs HC och Trollhättans HC skulle gå samman till en klubb, Tvåstad Cobras, i syfte att nå högre hockeyhöjder divisionsmässigt sett.

Den gamle elitseriemålvakten Thomas Javeblad engagerades som tränare och spindel i klubbnätet och vi vet hur det gick.

Succé första året med avan­cemang till division 1.

Fiasko det andra – såväl sportsligt som ekonomiskt.

Konkursen gjorde ont för många enskilda, VHC och THC började om som separata klubbar och i dag, tio år senare, står vi här, mitt uppe i ett maktskifte.

Det var ju nämligen på det viset, att VHC snabbt återhämtade sig efter Cobrasdebaclet, avancerade till division 2 där man etablerade sig som ett pålitligt mittengäng och även kvalade uppåt under Peter Anderssons framgångsrika coachning i båset.

Under samma tidsrymd har THC dväljts på hockeyns bakgård – i division 4 och i botten av trean – i alldeles för många år.

Fram tills nu.

I går pallade Anders Hults manskap för trycket, tryckte till ­Skillingaryd i sista kvalmatchen och öppnade portarna för spel i division 2 nästa säsong.

Samtidigt spelade Emil Zingmarks VHC-gäng sin sista fight i en annan kvalgrupp och en trist säsong var därmed till ända.

THC till tvåan.
VHC till trean.

Maktskiftet i Tvåstadshockeyn är ett faktum.

Vi var många som såg THC metodiskt åka ifrån segerlösa Skillingaryd i Slättbergshallen igår kväll, 796 närmare bestämt, för övrigt 22 fler än vad som såg Gripen mot Ljusdal i elitseriekvalet i bandy i fredags.

Fast det klart, när smålänningarna tog ledningen samtidigt som Göteborgs IK ledde sin match mot Mölndal, var det en och annan på läktaren som skruvade sig besvärat.

Säkert också en och annan i hemmabåset.

Men kapten Wackfeldt & co hade bestämt sig, de visste precis vad som stod på spel, och de fann rätt nycklar för att dyrka upp motståndarnas defensiv.

Viktigast var Filip Hilmerssons 2-1-mål i mitten av den andra perioden, en fullträff som gav laget energi och andrum i jakten på den åtråvärda division 2-­platsen.

Jag gillade Hilmerssons uppoffrande slit och härliga inställning, en oerhört viktig kugge i THC-maskineriet.

Det ser bra ut och det lagbygge som bär så mycket av tidigare sportchefen H-P Olsens signum har nog förutsättningar att hänga med skapligt i tvåan nästa säsong.

Samtidigt undrar man ju varför det gick så snett för Vänersborg den här säsongen.

En av förklaringarna kan vara den stora spelaromsättningen som förstås påverkat kontinuiteten.

Det hade varit optimalt om VHC klarat sig kvar i tvåan, THC gått upp och Grästorp åkt ned från ettan.

Tänk vilka derbymatcher vi hade fått.

Men nu får man nöja sig med att lyfta på hela hatten, blotta flinten, buga och säga grattis.

Det här var riktigt kul, THC.

Och välförtjänt.