Ulf Thuresson: FCT har bara lyckats till hälften – herrarna bör titta på damlaget

När FC Trollhättan bildades hösten 2001 var målsättningen att göra en elitsatsning på herrsidan med områdets bästa fotbollsspelare.
23 år senare har klubben lyckats – men bara till hälften.
Och det tack vare föreningens unga damlag som redan under sin andra säsong spelar i division 1.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ända sedan starten då Trollhättans IF och Trollhättans FK gjorde gemensam sak har FCT brottats med att bli folkkärt i Trollhättan, något som accentuerades så sent som under förra säsongen.

I en erkänt fotbollsintresserad stad, med 59 133 invånare (siffran är från 2022), stannade publiksnittet hemma på Edsborg på i sammanhanget blygsamma 776.

Det var med andra ord inte så att de fotbollsintresserade sprang benen av sig för att se stadens bästa fotbollslag jaga en plats i superettan.

Det gav för all del en tredjeplats i publikligan för Ettan Södra, men i mina ögon är siffran alldeles för låg för ett lag som radade upp segrar inledningsvis, och som tappade poäng först i den åttonde omgången (1-1 borta mot Norrby).

ANNONS

Förklaringen?

Låt mig vara extremt tydlig här: Ingen skugga ska falla över de spelare som representerar föreningen idag, det är så elitfotbollen och serierna närmast under ser ut nu för tiden, spelare rör på sig på ett helt annat sätt än tidigare.

Inte minst över gränserna, FCT har 2024 spelare från Nya Zeeland, Slovenien, Brasilien, Kosovo, England och Sydafrika.

Men jag tror helt enkelt att det är för få spelare från klubbarna i Trollhättan (och för all del även närområdet) för att Trollhätteborna ska tycka att det är värt att spendera 2 x 45 minuter plus en halvtidspaus på Edsborg.

I premiären mot Falkenberg var det endast en, Kevin Liimatainen med moderklubb Trollhättans FK, som fick plats i startelvan, Melwin Berg (Halvorstorps IS) och David Wänblom (Trollhättans BoIS) blev kvar på bänken.

Och det är med den bakgrunden jag är oerhört spänd på hur fotbollspubliken i Trollhättan kommer att sluta upp kring FCT:s damlag, nykomling i division 1 Södra tack vare en gratisplats sedan Ifö Bromölla inte klarat elitlicensen.

Damlaget har nämligen gjort precis tvärtom om, sedan TFK HIS flyttade in under FCT:s paraply till fotbollsåret 2023.

Av 23 tjejer i spelartruppen har inte mindre än 16 en klubb i Trollhättan - Vänersborg som moderklubb.

ANNONS

Lägger vi till närliggande Lödöse Nygård stiger siffran till 17.

Tränaren Desirée Saad har flyttat hem till Trollhättan igen för att ta hand om bästa damlaget, och under avdelningen nyförvärv har man prioriterat spelare antingen från närområdet eller som har sin moderklubb där.

Isa Mossberg (från Skoftebyn), Tilda Sandersson (Lödöse Nygård), Mirjam Bader (Lidköpings FK), Sofia Olsson (Vänersborgs FK), Julia Jonasson (Rössö), Malin Wallgren (Vänersborgs FK) och Kaltrina Brahimaj (Rössö) kan alla sorteras in i den kategorin.

”Det är en medveten strategi att få hem spelare från Trollhättan och Vänersborg, positivt för damfotbollen i hela området” har Jonas Eriksson i FCT sagt redan tidigare.

Jag kan bara hålla med.

Och ser nyfiket fram emot när namnkunniga motståndare som BK Häcken, IFK Göteborg, Halmstads BK, Helsingborgs IF och Örgryte IS kommer till Edsborg.

Kan det bli lite hausse där så kan det även spilla över på herrlaget, en win-win med andra ord.

ANNONS