Mak Lind har byggt om FC Trollhättan – Andy Kilner har i stora drag fått en helt ny VIF-trupp att jobba med.
Mak Lind har byggt om FC Trollhättan – Andy Kilner har i stora drag fått en helt ny VIF-trupp att jobba med.

Adam Andersson: ”FCT:s och VIF:s vägar totalt olika – jag tror båda är rätt”

FC Trollhättan har i urval tävlingsspelat mot svenska mästarna, Halmstads BK och besegrat lag från superettan.
Vänersborgs IF har inte mött tuffare motstånd än en nykomling i den egna serien.
Deras försäsonger har varit totalt olika – men båda också helt rätt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Då var det dags igen!

Under helgen, med tjuvstart under fredagskvällen, går vi in i en ny säsong av ettan södra och såklart med fullt fokus på Vänersborgs IF och FC Trollhättan. Derbykonkurrenterna som kommer att drabbas samman för första gången redan på annandag påsk.

Vänersborgs IF kliver in i sin tredje säsong i ettan och har haft en rejäl spelaromsättning sedan kontraktet säkrades sent i höstas.

Så vad kan vi förvänta oss när allvaret nu ska sätta i gång?

Några alltför stora slutsatser av försäsongen är svåra att dra även om segrar har radats upp. Laget har främst träningsspelat mot motståndare från lägre divisioner, med undantag för ettan-nykomlingarna Ahlafors, och inte ställts inför riktiga värdemätare.

ANNONS

Jag måste ändå säga att jag tror att det varit ganska smart i det här laget.

Med nästan ett helt nytt lag, spelare som ska sätta sig in i Andy Kilners system och där många är debutanter på elitnivå tror jag VIF mått gott av att inte kasta sig direkt in i matcher mot diverse superettanklubbar eller liknande. Laget har fått växa samman, byggt självförtroende och nya offensiva spelare har redan nu fått känna att de kan göra mål i VIF-tröjan. Isaac Shears är ett perfekt exempel på det och 22-åringen kan bli en spelare att hålla ögonen på även om han så sent som förra säsongen ”bara” spelade i division 3.

Vi kommer att få se ett stenhårt arbetande VIF som vill sätta sin höga press, spela på sin energi och att vara svinjobbiga för sina motståndare även den här säsongen.

Räcker det för att hålla sig kvar ytterligare ett år?

Jag skulle inte bli ett dugg förvånad. Andy Kilner har onekligen fått spelare och grupper att lyfta tidigare.

”Kommer ställa stora krav”

Men det är inte bara i VIF som mycket är nytt den här säsongen.

Efter fem år som huvudtränare i FC Trollhättan tackade William Lundin för sig och in kom istället Mak Lind.

ANNONS

Den tidigare Norrbytränaren väntade inte med att börja sätta sin prägel på truppen och införa en helt annan spelidé än den vi sett hos FCT de senaste åren. Vi kommer få se ett lag som verkligen vill spela sig upp hela vägen från eget straffområde, vilket kommer ställa stora krav på både backlinje och defensiva mittfältare, men vi kommer också få se ett helt annat presspel.

I försäsongens bästa stunder har det sett ruggigt bra ut, men när laget inte kommit rätt har man också blottat sig rejält. Träningsmatchen mot Oddevold (1–4) är ett exempel på det sistnämnda. Exempel på det förstnämnda finns det gäng av där segern mot Skövde AIK är ett av dem.

När vi ändå är inne på det – vilken försäsong FCT har fått.

Om VIF mjukstartade så är det, såklart främst med anledning av Svenska cupen, raka motsatsen till vad rivalerna elva kilometer bort har gjort. FC Trollhättan går in i den här säsongen för att vara ett topplag i ettan södra och har förberett sig därefter.

Så sent som under onsdagen presenterades dessutom Nasiru Mohammed, 28. En spelare som Mak Lind känner väl och som spelat i allsvenskan med BK Häcken under större delen av sin seniorkarriär.

ANNONS

Han har såklart alla förutsättningar för att vara en klasspelare i ettan södra även om han i nuläget är skadad och främst blir ett tillskott senare under säsongen.

Dessutom är jag helt övertygad om att Alibek Aliev kommer göra sin bästa säsong sedan han kom till FCT om han får hålla sig skadefri. Räkna även med att Adrian Helm och Noah Nilsson tagit ytterligare steg i sin utveckling.

FC Trollhättan ser onekligen spännande ut inför vad som komma skall. Nu är bara frågan om en tillräckligt hög nivå kan hållas över hela säsongen – för att det ska spelas superettan-fotboll på Edsborgs IP nästa år.

LÄS MER:VIF redo för ny säsong: ”Jäkligt taggad”

LÄS MER:FC Trollhättan förstärker med allsvensk rutin

LÄS MER:Besarion i centrum när fotbollsnördarna pratade ut

ANNONS