Adam Andersson: ”Nils van der Poel – du kommer bli ihågkommen för evigt”

Två VM-guld, dubbla världsrekord och nu två OS-guld. Allt inom loppet av exakt 365 dagar. Nils van der Poels senaste år är den bästa av verkliga idrottssagor. Historien om killen från Trollhättan kommer aldrig sluta berättas.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vad är det egentligen vi fått uppleva det senaste året? Det är faktiskt värt att reflektera över för varenda människa som är minsta lilla idrottsintresserad, har anknytning till Trollhättan eller bara vill lära sig någonting om hur man kan lägga upp mål och uppnå dem oavsett i vilken aspekt det gäller i livet.

Att Trollhättan som stad har fått en olympisk mästare (dessutom två gånger om) är en sak. Det är häftigt, fantastiskt, stort och roligt. Det ger någon form av idrottslig status. Det visar att Trollhättan är ett ypperligt ställe att växa upp i om man vill uträtta stordåd och det ger inte minst lokalbefolkningen möjligheten att skryta för omvärlden om den där gången man träffade en olympisk mästare i frysdisken på Ica eller kanske till och med tränade med honom ett par år innan hans stora break.

ANNONS

LÄS MER:Göran van der Poel: ”Det här är stort – magiskt”

Men nu handlar det inte bara om en person som råkat bli bäst i världen på sin sport. Sådana personer dyker nämligen alltid upp lite här och var med jämna mellanrum. Sverige har trots allt varit rätt bortskämda med världsmästare och OS-guldmedaljörer genom åren.

Däremot har vi aldrig haft någon som Nils van der Poel. Faktum är att ingen har haft någon som Nils van der Poel. Han är ett fenomen, en banbrytare och någon som faktiskt vänt upp och ned på hur vi alltid trott att man blir bäst i världen.

Jag har bevakat Nils van der Poel förhållandevis hårt det senaste året. Ett år där han alltså tagit två VM-guld, slagit världsrekord på båda sina distanser, vunnit varenda världscuptävling han ställt upp i och nu även tagit två OS-guld. Det är ett facit som är snudd på utomjordiskt. Under den här tiden har han varit eftertraktad av lokalmedia, riksmedia och internationell press samtidigt som idrottsförbund och företag stått på rad för att få tillgång till honom. Samtidigt som det här pågått har han bedrivit sin massiva träning för att förbereda sig för det vi just har bevittnat.

LÄS MER:Nils van der Poel tar sitt andra OS-guld

Det har lett till att man ibland fått vända sig till personer omkring honom eller som på något sätt jobbat med honom för att kunna förmedla hans historia. Jag har ännu inte stött på någon som inte är helt tagen av den idrottare han blivit, men framför allt personen han är och den vägen han gått för att bli en av de bästa idrottare världen har skådat.

ANNONS

Forskarna förundras

Jag är helt säker på att Nils van der Poels väg och resa kommer vara någon som idrottare inom en mängd andra sporter kommer titta på och försöka ta efter. Det han uppnått på den här korta tiden saknar motstycke. Jag vet att det redan nu pratas om honom inom forskarvärlden. En text som kommer publiceras inom kort på ttela.se kommer berätta att initierade norska vintersportsforskare som bland annat jobbat med skidåkare som Marit Björgen och Petter Northug inte vill något annat än veta mer om Nils van der Poel och hur i hela världen han gjort för att uppnå det här.

Allt det här i kombination med att det alltid händer någonting när Nils van der Poel öppnar munnen. Han har en förmåga att trollbinda, hans eftertänksamhet fascinerar och hans stundtals kaxiga uttalanden han dessutom lever upp till underhåller på ett sätt vi sällan ser.

Vissa säger att man dör två gånger. En gång när livet lämnar vår kropp och en gång när människor slutat prata om oss. I den sista aspekten har Nils van der Poel gjort sig odödlig. Han kommer bli ihågkommen för alltid. Historien om killen från Trollhättan kommer aldrig sluta berättas.

ANNONS