TTELA-sportens Adam Andersson menar att inte minst spelarna förtjänar bättre förutsättningar i en derbypremiär än minusgrader och snöfall.
TTELA-sportens Adam Andersson menar att inte minst spelarna förtjänar bättre förutsättningar i en derbypremiär än minusgrader och snöfall. Bild: Christian Flodin

Adam Andersson: "Varför kan vi inte vänta – och få den derbyfest vi vill ha?”

Det kunde ha blivit en mycket större folkfest, ett mycket häftigare derby och inte minst en väldigt mycket bättre fotbollsmatch.
Varför måste vi förstöra förutsättningarna för att det ska bli det?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Lika mycket som man gått och längtat efter att den långa försäsongen ska vara över, lika osannolikt kändes det att det var fotbollspremiär och inte pulkåkning som väntade när persiennerna åkte upp i morse.

Framåt lunchtid skymtades minst en person som höll på att skotta läktaren på Vänersvallen och på planen körde en traktor fram och tillbaka för att skyffla bort all snö.

Jag kommer ihåg när spelschemat för den här ettansäsongen släpptes. Jag kastade mig över tangenterna så fort jag fick syn på matchupplägget och började exalterat skriva ihop en text om Vänersborgs IF:s häftiga inledning på serien.

ANNONS

Först derby mot IK Oddevold på hemmaplan och sedan bortaderby mot FC Trollhättan i andra omgången.

Wow, snacka om rivstart.

Vad som inte slog mig då, men som landade en stund senare, är att vi börjar spela fotboll när det fortfarande går att åka skidor till matcherna.

Är det verkligen så här vi vill ha det?

Jag är imponerad av varenda en av de 503 personerna som trotsade minusgraderna och tog sig till Vänersvallen den här fredagskvällen. Samtidigt gjorde spelarna naturligtvis allt de kunde för att spela bra fotboll trots snö, kyla, iskall vind och en boll som fick bytas ut med jämna mellanrum för att den inte längre höll.

IK Oddevold var verkligen bättre än Vänersborgs IF i den här matchen och hade förmodligen varit det under de flesta förhållanden. Man har helt enkelt en starkare trupp och är ett bättre fotbollslag just nu. Men ett derby mellan de här två lagen hade ändå kunnat vara så mycket bättre, så mycket mer och så mycket roligare än det blev fredagen den 31 mars.

Man kan naturligtvis ha otur med vädret samtliga dagar på året och man kan inte påverka när derbymatcherna lottas att infalla i serien, men nog borde vi väl kunna vänta in lite bättre förhållanden än så här? Jag vet att jag inte är den första att ta upp det här, men jag kan inte hålla mig ändå.

ANNONS

Innerst inne vill väl ändå spelarna, lagen, klubbarna och inte minst publiken ha anständiga förutsättningar för en bra fotbollsmatch?

Det vill då i alla fall jag – även om det innebär jag får vänta lite längre på premiären.

ANNONS