Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stålberg tvåmålsskytt mot Danmark

Han är VM-debutant och har kallats Tre Kronors doldis.Efter två mål i 6-4-segern mot Danmark vet de flesta svenska hockeysupportrar vem Viktor Stålberg är.Kul att få det gjort, det ger självförtroende, sade Stålberg.

26-årige Stålberg fick inte spelet att stämma i de två första VM-matcherna. Men mot Danmark var det han, och Chicago-kompisen Marcus Krüger, som satte fart på den blågula målfesten.

Det hade bara gått 2.06 när Krüger sökte Stålberg. Passningen styrde på en dansk back fram till Stålberg som satte sitt första landslagsmål.

- Jag hade några chanser i de första matcherna, men sköt lite mycket i bröstet, så det var skönt att sätta den, sade Stålberg, vars 4-0-mål var snarlikt det första. - Det var bra passningar från Krüger vid båda målen. Det tar lite tid att vänja sig vid den större rinken, men vi hittar varandra bra, sade han.

Efter drygt sex minuter kände sig Danmarks svenske förbundskapten Pär Bäckman tvungen att ta time out. Då hade Tre Kronors precis gjort 2-0 i numerärt överläge - det fanns olika uppgifter på om det var Johan Franzén eller Loui Eriksson som var sist på pucken.

Mardrömmen var dock inte över för Danmark. Den hade bara börjat.

Drömmål

I nästa power play bjöds 8 119 åskådare i Globen på ett mål som kommer att bli en klassiker. Och återigen var det förstakedjan som var på banan. Pucken gick som på ett snöre från Franzén, via Henrik Zetterberg till Loui Eriksson.

Tre Kronors fjärde mål var en repris på det första, med Stålberg som målskytt och Krüger som framspelare.

Det krävdes två hemmaspelare på utvisningsbänken för att Danmark, för första gången i matchen, skulle få tryck i anfallszonen - och då kom reduceringen, 1-4, bakom målvakten Jhonas Enroth.

Efter att Daniel Alfredsson och Jonas Brodin drygat ut ledningen till 6-1 i andra perioden släppte Tre Kronor något på koncentrationen. Det kunde ha stått laget dyrt.

När Malmöforwarden Morten Green gjorde 4-6, Danmarks tredje raka mål, drygt halvvägs in i tredje perioden hade matchen tagit en oväntad vändning.

Och Tre Kronor var pressat, inte minst eftersom Victor Hedman blev utvisad strax efteråt.

- Det var lite odisciplinerat från vår sida. Och de har några riktigt duktiga NHL-spelare som tar vara på chanserna de får i power play. Det är något vi får lära av, konstaterade Viktor Stålberg.

Guldfavorit

Men Sverige höll undan till tredje raka segern i turneringen. Senast Tre Kronor inledde ett VM lika bra, i Moskva 2007, fick laget nöja sig med en fjärdeplats. Nu är Pär Mårts landslag guldfavorit.

Samtidigt bör det påpekas: Danmark var, åtminstone i två och en halv period, för svagt för att vara en riktig värdemätare för Tre Kronor.

I nästa match på onsdag väntar Tyskland.