Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stark spurt gav heat-seger i OS-debuten

Trollhättans bidrag till OS – Nils van der Poel – vann sitt heat, men kunde inte slå sitt eget svenska rekord på 5000 meter. – Jag blir lite för defensiv, säger skrinnaren.

21-åringen gjorde sin OS-debut på söndagen och hade kvalat in som siste man till tävlingen på 5 000 meter. Han ställdes mot polacken Adrian Wielgat och efter en jämn inledning kunde van der Poel dra ifrån under loppets andra hälft.

– Bra lopp, men det är lite smågrejer att jobba på. Jag blir lite för defensiv efter fyra, fem varv, då går det lite långsamt. Efter 3000 meter började jag hämta upp det lite grann och gå ner i varvtid. Så för att göra det bättre i framtiden gäller det att vara mer aggressiv, säger van der Poel efter loppet.

Hans favoritdistans är 10 000 meter, men då han var sjuk under kvaltävlingarna har han fått nöja sig med den kortare distansen.

– Varje varv blir ju så kritiskt på 5 000 meter. På 10 000 meter kan man göra ett par tre varv som inte är så skarpa, men här har vi ju bara tolv varv att göra något bra. Då blir det mer kritiskt.

Tiden blev 6,19, vilket är tre sekunder över hans egna svenska rekord.

– Ja, det var väl där någonstans man tänkte sig att det skulle landa. Jag hade kanske hoppats på någon sekund snabbare, men som sagt jag är jättenöjd.

Nils van der Poel är uttagen på det så kallade framtidskriteriet, vilket innebär att SOK ser honom som en möjlig medaljkandidat om fyra åt.

– Ja, vad tar man med sig, det är fyra år dit… men mycket bekantskaper och att det är väldigt kul att vara här. Det är väl det främsta, säger van der Poel efter sin debut.

Nils van der Poel kom på en 14:e plats i tävlingen.