Statistikföretaget: Nils van der Poel tar dubbla OS-guld

Det blir svenskt medaljrekord och OS-guld i båda distanserna för Trollhättans stjärnskrinnare Nils van der Poel i Peking. Det säger statistikföretaget Gracenote i sin prognos. ”Se upp för Nils van der Poel och Frida Karlsson”, skriver man.

ANNONS
|

Nils van der Poel har krossat allt och alla den här säsongen och även slagit sitt eget världsrekord på 5 000 meter. Med andra ord har Trollhättans regerande världsmästare visat en mäktig form inför det stora målet som är OS i Peking i februari.

– Jag har aldrig varit så här taggad för en skridskosäsong. Det ska bli väldigt roligt. Jag har upplevt något i år som jag inte gjort tidigare. Jag har aldrig varit så här fokuserad på att prestera, sa Nils van der Poel i en intervju med TTELA inför säsongen.

Med resultaten som Nils van der Poel presterat den senaste tiden råder det ingen tvekan om att det är han som är den stora favoriten på både 5 000 och 10 000 meter i Kina.

ANNONS

Det är det fler som håller med om.

Nyligen presenterade statistikföretaget Gracenote en prognos i medaljligan inför OS. Där spås Sverige göra succé i Peking och vända hem med totalt 21 medaljer varav sju ska vara guld, sju silver och sju brons.

Skulle Sverige lyckas med det så innebär det ett nytt svenskt medaljrekord från ett vinter-OS då den tidigare bästa noteringen är 15 medaljer.

Håll ögonen på van der Poel

En av anledningarna att Sveriges prognos ser så ljus ut är just Nils van der Poel. Trollhätteskrinnaren spås ta dubbla OS-guld och Gracenote menar också att van der Poel tillsammans med skidåkaren Frida Karlsson är två att verkligen hålla ögonen på.

”Se upp för Nils van der Poel och Frida Karlsson”, skriver statistikföretaget.

Att vara favorit är ingenting som direkt bekommer Nils van der Poel. Så här har han sagt till TTELA om att åka till OS med skyhöga förväntningar över sig.

– Gör man sitt jobb som idrottare så är man favorit. Då går man in i ett OS och så förväntar sig alla att du ska vinna. Lyckas du som elitidrottare är det ditt jobb. Det är så det är, sa Nils van der Poel.

Enligt Gracenote kommer Norge att vinna medaljligan i OS även i år. Vårt grannland spås kamma hem mäktiga 45 medaljer från Peking.

ANNONS

Här är medaljerna som Sverige spås vinna

Skridskor:

Guld: 10 000 meter, Nils van der Poel

Guld: 5 000 meter, Nils van der Poel

Längdskidor:

Guld: Sprint, Maja Dahlqvist

Guld: Sprintstafett, damer

Silver: Sprint, Jonna Sundling

Silver: 10 kilometer klassiskt, Frida Karlsson

Silver: 2x7,5 kilometer skiathlon, Ebba Andersson

Brons: 2x7,5 kilometer skiathlon, Frida Karlsson

Brons: Stafett 4x5 kilometer, damer

Brons: 30 kilometer fristil, Frida Karlsson

Skidskytte:

Silver: 10 kilometer sprint, Sebastian Samuelsson

Silver: 15 kilometer distans, Hanna Öberg

Brons: 10 kilometer sprint, Martin Ponsiluoma

Brons: Stafett 4x6 kilometer, damer

Brons: 7,5 kilometer sprint, Hanna Öberg

Curling:

Guld: Herrar

Silver: Damer

Silver: Mixed, dubbel

Freeski:

Guld: Big air, Oliwer Magnusson

Guld: Skicross, Sandra Näslund

Alpint:

Brons: Mixed, lag

ANNONS