Stora Valla i Degerfors håller just nu inte måttet som allsvensk arena. Arkivbild.
Stora Valla i Degerfors håller just nu inte måttet som allsvensk arena. Arkivbild. Bild: Tommy Pedersen/TT

Stora Valla duger inte som allsvensk arena

Det är 24 år sedan Degerfors senast spelade i fotbollsallsvenskan. Då höll Stora Valla måttet. Det gör inte arenan inför återkomsten och nu krävs stora investeringar.

ANNONS

De specifika kraven på en allsvensk arena är många och hårda sedan flera år tillbaka. 58 anläggningskriterier måste uppfyllas när arenan slutbesiktas inför säsongen, men det går att få dispenser.

Stora Valla behöver en omfattande renovering och ett av kraven är att ha minst 3 000 sittplatser. I dagsläget erbjuder den klassiska arenan bara runt 1 000.

Krävs politiskt beslut

Degerfors kommun äger arenan och för att få en som längst treårig dispens måste ett politiskt beslut om ombyggnad till fler sittplatser tas snabbt.

– Vissa saker måste man få dispens för. Det finns inte någon förening eller arenaägare som kan fixa 2 000 nya sittplatser på några månader, säger Suzanne Hällström, klubbchef i Degerfors IF, till Karlskoga Tidning.

ANNONS

I måndags inspekterade Svenska fotbollförbundet Stora Valla. Då fick alla inblandade parter klart för sig vad som måste ordnas inför den allsvenska premiären i april.

– Vi sade det från första början, att det skulle bli jättesvårt att få dispens för säkerhetskrav och det var precis så de sade också. Övervakningskameror, lite tydligare sektionering av hemmasektion och bortasektion, parkering för bortalagets spelarbuss som ska vara inhägnad... Såna grejer måste vi lösa direkt, säger Suzanne Hällström.

Kan få spela i Örebro

– Vi kan få någon månad till på oss för vissa, speciellt om vi inte får ta in någon publik från start. Nu har vi i alla fall kraven klara för oss, fortsätter Hällström.

Den stora och kostsamma investeringen framöver är sittplatserna. Det blir ett ärende för kommunens politiska ledning att lösa. Om fotbollsförbundet inte ger Stora Valla grönt ljus vid slutbesiktningen i mars måste Degerfors spela på Behrn arena i Örebro.

Degerfors spelar sin första hemmamatch mot Kalmar FF den 18 april.

Henrik Skiöld/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS