Novak Djokovic, iklädd en Lacoste-tröja, efter landningen i Belgrad.
Novak Djokovic, iklädd en Lacoste-tröja, efter landningen i Belgrad. Bild: Darko Bandic/AP/TT

Storsponsor kräver svar från Djokovic

Novak Djokovic har kommit hem till Serbien efter att ha sparkats ut ur Australien. Världsettan i tennis har nu en del att förklara för sina sponsorer. Han riskerar att bli av med dem på grund av vaccinationsmotståndet – och förlora hundratals miljoner kronor.

ANNONS

Några Djokovicsupportrar hade mött upp utanför flygplatsen i Belgrad, men deras idol smet ut bakvägen. Stjärnans mamma Dijana har sagt till den nationella nyhetsbyrån att han nu ska vila upp sig i några dagar och inte göra några offentliga uttalanden.

En av 34-åringens främsta sponsorer försöker nu få tag på honom för att prata ut om händelserna i Melbourne där han nekades inresevisum eftersom han inte är vaccinerad mot covid-19.

Det är den franska klädfirman Lacoste som vill ha kontakt med Djokovic.

"Så snart som möjligt vill vi komma i kontakt med Novak Djokovic för att gå igenom händelserna kring hans vistelse i Australien", skriver Lacoste i ett pressmeddelande, enligt flera medier.

ANNONS

Antivaxx-rörelsens omslagspojke?

Lacoste är säkert bekymrat med tanke på nästa grand slam-turnering, Franska mästerskapen i maj. För en ovaccinerad Djokovic lär knappast bli insläppt i Frankrike på grund av de just stärkta coronareglerna.

– Mycket kan hända till i maj, men det kommer inte att ges några undantag, har det franska idrottsdepartementet sagt om tennisturneringen på Roland Garros i Paris.

Marcel Knobil, ägare av varumärkesföretaget Superbrands, säger enligt The Telegraph att Djokovic kan förlora stora delar av sitt årliga sponsorstöd på motsvarande 271 miljoner kronor om han blir antivaxx-rörelsens omslagspojke.

Underminerat för vaccinering

I och med att Serbiens president Aleksander Vucic har visat sitt stöd för Djokovic kan han ha underminerat regeringens försök att få fler att vaccinera sig mot covid-19.

– Presidenten såg till att det fanns vaccin i god tid, men han är opportunistisk och nu har han inget emot att stödja ett fall som kan tolkas som ett lyft för anti-vaxxare, säger epidemiologen Zoran Radovanovic till Wall Street Journal.

I Serbien är ännu inte ens hälften av befolkningen fullvaccinerad.

Bakgrund: Novak Djokovic och Australian Open

För att tennisstjärnorna ska få komma in i Australien krävs att de är dubbelvaccinerade mot covid-19, vilket Novak Djokovic inte är. Undantag medges vid medicinsk dispens och en sådan ansökte serben om, och fick.

Motiveringen var att serben nyligen testat positivt för coronaviruset. Enligt reglerna som Australian Open-arrangören och delstaten Victoria förhöll sig till kan man få dispens om man testat positivt de senaste sex månaderna.

Men när Djokovic anlände till Melbourne stoppades han – och fick sitt visum indraget. De federala lagarna godkände inte hans medicinska dispens.

Världsettan överklagade sedan beslutet.

När rätten i Melbourne fattade beslut i frågan ansåg man att Djokovic hade haft rätt dokumentation med sig, och tennisstjärnan släpptes därför ut ur karantänen, återfick sitt visum och kunde fortsätta uppladdningen inför turneringen.

Men i fredags drog den australiska regeringen in Djokovics visum för andra gången. I söndags, mindre än ett dygn före turneringsstart, beslutade den federala domstolen att Djokovic inte har rätt att vistas i landet och han flög hem till Belgrad.,

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS