Patricia Strenius blev fyra i OS-finalen.
Patricia Strenius blev fyra i OS-finalen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Strenius krav för en satsning mot Paris-OS

Fyra i OS-debuten och bäst i familjen. Nu söker Patricia Strenius nya sponsorer för att kunna satsa mot Paris om tre år.
– Jag måste ha mer stöttning för att känna att jag kan fortsätta, säger den svenska tyngdlyftaren.

ANNONS

Patricia Strenius fick totalresultatet 235 kilo i OS-finalen i 76 kilo. Upp till mexikanskan Aremi Fuentes Zavala på bronsplats fattades det tio kilo.

– Om jag fått till 138 (i stöt) hade jag varit med ännu högre upp. Mina bästa träningslyft är där uppe. Det är lite nervositet som sätter käppar i hjulet på de där riktigt tunga vikterna, säger hon till TT.

Nervositeten märkes i det inledande ryckmomentet.

Strenius hade två misslyckade försök på 103 innan hon satte det tredje.

"Riktigt tuff start"

– Det var en riktigt tuff start. Det är taskigt att sätta sig själv i den situationen. Ryck är min akilleshäl. Jag är så stark att det inte ska vara några problem. Det var två tekniska missar, säger hon.

ANNONS

Avslutningen blev dramatisk när såväl ukrainskan Iryna Dechna som Kim Suhyeaon från Sydkorea, som låg före svenskan, misslyckades helt i stötmomentet och blev utan resultat.

Samtidigt klarade Strenius 133 kilo vilket räckte till en fjärdeplats.

– En fantastiskt fin placering. Men om allt hade stämt hade jag kunnat vara med ännu högre upp.

Vann tävlingen gjorde Neisi Patricia Dajomes Barrera från Ecuador, före amerikanskan Kathrine Nye.

Tvekar om framtiden

Strenius började tävla i tyngdlyftning först som 25-åring. Nu är hon 31 och det är inte givet att hon gör en satsning mot OS i Paris om tre år.

– Nu ska ska jag åka hem till Stockholm och ha lite semester, för det här året har varit tufft i och med att satsningen blev ett år längre än vad det var tänkt. Framtiden är ett tomt blad.

Mycket av hennes tvekan handlar om ekonomin.

– Jag måste ha mera stöttning för att känna att jag kan fortsätta göra det här. Jag har fått jättefint stöd av SOK och Svensk tyngdlyftning inför OS. Det handlar mer om att få andra sponsorer att vilja gå in och satsa.

Strenius hoppas att framgången i Tokyo – svensk damtyngdlyftnings bästa OS-placering genom tiderna – gör att fler sponsorer får upp ögonen för henne.

ANNONS

– Det vore jättekul att vara ansiktet utåt som stark kvinna och förebild. Det tror jag många uppskattar.

Slog vad med brorsan

Som en bonus är Patricia Strenius nu bästa OS-idrottare i familjen.

Storebros Patrik var med i det svenska stafettlaget som kom femma på 4x100 meter i Atlanta 1996.

– Vi har slagit vad och nu få jag bestämma var vi ska sätta vår OS-tatuering.

TT: Vad blir det?

– Jag är lite inne på triceps.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS