Sundsvalls lagkapten Daniel Stensson firas av lagkompisarna efter 1–0-målet mot Mjällby. Bild: Mats Andersson/TT

Sundsvalls tunga seger – lämnade jumboplatsen

Länge, länge ett måndagsexemplar av allsvensk fotboll. Men det tog sig när Gif Sundsvall lämnade över jumboplatsen till Helsingborg. Daniel Stensson och Erik Andersson fixade 2–0 hemma mot Mjällby.
– Sjukt viktiga poäng. Vi studsade tillbaka efter den lilla krisvecka vi haft, säger Stensson.

En tämligen intetsägande första halvlek på Norrporten arena var inte direkt säljande reklam för allsvensk fotboll.

Saku Ylätupas nick var en av få riktigt vassa möjligheter, men Sundsvalls främste målskytt stoppades av en vaken Samuel Brolin som stötte undan bollen.

Om det inledningsvis var lite si och så med kunnandet hos "Giffarna" var det inget fel på inställningen.

Eller som lagkaptenen Daniel Stensson påpekade i pausen:

– Det gäller att visa lite jävlar anamma. Jag gillar glöden därute och det är bara att fortsätta så, sade han till Discovery+.

Het Stensson

Stensson var het, lite väl het emellanåt. Det gula kortet tidigt i andra halvlek innebär att han är avstängd mot IFK Göteborg i nästa match, den sista före landslagsuppehållet.

Mjällbys tränare Andreas Brännström ville se snabbare förflyttningar och bättre rörelse de sista 45. Så mycket av de varorna bjöd inte spelarna på.

Däremot var en fast situation nära att spräcka nollan i kvällens enda allsvenska match, men via Oscar Jonssons fingertoppar prickade David Löfquist stolpen.

Målvaktskollegan Brolin fick göra en vass parad på Rasmus Lindkvists vänsterskott halvvägs i halvleken och så långt hemmalagets farligaste chans.

Det gav Sundsvall en hörna – och kapten Stensson fick betalt för sin attityd när han nickade in ledningsmålet.

Slog in stolpretur

Underhållningsvärdet steg markant. Med sju minuter kvar säkrade Erik Andersson säsongens andra trepoängare när han slog in returen på sitt eget stolpskott.

– Nu är vi på ruta 1 igen. Alla matcher är en final och i dag vann vi. Vi har fokus på att hålla nollan och jobbade därifrån. Att jag fick göra mål är en bonus bara, säger Daniel Stensson.

Segern innebär att Sundsvall kliver förbi både Helsingborg och Degerfors och nu håller kvalplatsen.

I Mjällby var det mindre muntert efter en riktigt tam insats.

– Det är för enkla mål vi släpper in. Det är allmänt för dåligt, säger Mjällbys mittfältare Jesper Gustavsson till Discovery+.