AIK:s Rosa Kafaji (till höger) kvitterade för AIK.
AIK:s Rosa Kafaji (till höger) kvitterade för AIK. Bild: Erik Simander/TT

Supertalangen räddade poäng för AIK i derbyt

AIK var illa ute hemma i damallsvenskans nykomlingsderby mot Hammarby. Men tack vare supertalangen Rosa Kafajis högerfot blev det delad pott, 2–2, efter en sen kvittering.
– Så jävla skönt. Jag fick rysningar när jag såg bollen gå in, säger Kafaji till Expressen.

AIK hade stått emot ett Hammarby som var nära flera gånger om att utöka sin ledning. Men effektivitet och Hammarby gick inte hand i hand denna lördagseftermiddag och i stället klev Rosa Kafaji fram i matchens slutskede.

17-åringen, som fanns med i den svenska landslagstruppen i samband med lägret på Malta tidigare i år, stod helt ensam vid bortre stolpen när ett långt inspel letade sig fram. Kafaji gjorde inget misstag när hon på ett tillslag sköt in kvitteringen i 87:e minuten.

– Det är så jävla skönt. Det känns som vi tog två poäng från dem, säger Kafaji till Expressen.

AIK tog ledningen

Det hade annars börjat bra för AIK när Nora Rönnfors stötte in ett inlägg i 14:e minuten. Men bara tre minuter senare kvitterade Eva Nyström med en distinkt nick på hörna.

I 56:e minuten tog Hammarby ledningen efter en tilltrasslad situation. Bollen studsade fram och tillbaka i AIK:s straffområde och till slut kunde landslagsspelaren Madelen Janogy peta in 2–1.

Med drygt 20 minuter kvar att spela hade Hammarby en kavalkad av målchanser.

Emilia Larsson träffade ribban för andra gången i matchen, Hanna Folkesson sköt över från en utmärkt position från nära håll och en djupeldslöpande Janogy fick se sitt avslut räddas av AIK:s målvakt Milla-Maj Majassari. Dessutom fick Emilia Larsson ett superläge bara några meter från mål men Majasaari stod för en ännu vassare räddning – allt detta inom loppet av fem minuter.

"Fruktansvärt surt"

Men det blev inget mål för Hammarby och i stället kunde alltså Rosa Kafaji sätta AIK-kvitteringen.

– Det är fruktansvärt surt, speciellt när det blir 2–2, då önskar man att något av skotten hade gått i mål, säger Emilia Larsson.

2–2 blev slutresultatet och de båda damallsvenska nykomlingarna skuggar varandra i den haltande tabellen. AIK har samlat in fem poäng på fyra matcher och Hammarby har fyra poäng på lika många matcher.