Ebba Andersson jublade efter premiärsegern i Ruka.
Ebba Andersson jublade efter premiärsegern i Ruka. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AP/TT

Svensk succé – Andersson och Karlsson på pallen

Ebba Andersson fick sin perfekta start på längdsäsongen.
När segern på 10 kilometer klassiskt i Ruka höll på att rinna henne ur händerna, hittade svenskan nya krafter.
– I sista backen gav jag bara det jag hade, säger hon.
Frida Karlsson slutade trea.

ANNONS

Med två kilometer kvar av lördagens världscuplopp var det tydligt att segern skulle stå mellan Ebba Andersson och amerikanskan Rosie Brennan. Andersson startade offensivt och såg ut gå på knock – men Brennan fördelade sina krafter perfekt över loppet.

Sakta men säkert närmade hon sig och vid 8,1-kilometerspasseringen talade trenden för Brennan. Men Ebba Andersson hade amerikanskans tid att gå på, och med en stark avslutning fixade hon segern.

Knappt fem sekunder skiljde ner till dagens tvåa till slut.

– Jag visste att hon verkligen hade fått upp farten. Det var det som gjorde att jag verkligen var tvungen att fokusera på hur jag skulle ta mig an min åkning så väl som möjligt. I sista backen gav jag bara det jag hade och ända in i mål. Det var skönt att det var en grön skylt som jag såg precis innan jag slängde mig i snön, säger Ebba Andersson.

ANNONS

Fyra svenskor i toppen

Förstaplatsen i världscupsäsongens första distanslopp var precis det besked hon ville ha efter att inte ha fått en plats i fredagens sprintpremiär.

Redan på söndagen jagar hon nästa seger, när premiärhelgen avslutas med 20 kilometer fristil, masstart.

– Så klart gör det här att någon form av trygghet infinner sig, och att den åkning jag klarar av att prestera i tävlingssituation, att den faktiskt räcker långt, säger Andersson.

Den svenska succén stannade inte där. Frida Karlsson, som slutade fyra i fredagens sprint, stod för en ny fin prestation och blev trea, tio sekunder bakom Andersson. Moa Ilar blev fyra och även Linn Svahn, nia, klämde sig in bland de tio främsta.

"Stabil" tredjeplats

– Det var stabilt skulle jag säga. Det var inte den här känslan att man kunde vrida upp jättemånga växlar, utan mer ”jag har den här farten i dag”, säger Frida Karlsson.

– Men jag är nöjd. Det är det jag letar efter den här säsongen, att hålla en jämn, hög nivå och i dag har jag det. Vi får hoppas att det håller i sig.

För Norge gick desto tyngre. Astri Øyre Slind blev bästa norska först på åttonde plats. Efteråt hyllade 35-åringen de svenska damerna.

– Jag tror att de kommer att dominera hela säsongen, men jag hoppas att vi blir fler som blandar in sig i kampen, säger Astri Øyre Slind.

ANNONS
Ebba Andersson (mitten) vann i Ruka. Frida Karlsson (höger) slutade trea.
Ebba Andersson (mitten) vann i Ruka. Frida Karlsson (höger) slutade trea. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AP/TT

Fakta: Topp fem i 10 kilometer klassiskt, damer

1) Ebba Andersson

2) Rosie Brennan, USA, +4,9 sekunder

3) Frida Karlsson, 9,9

4) Moa Ilar, +22,2

5) Katharina Hennig, Tyskland, +31,6

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS