Barbara Bonansea, mitten, Martina Rosucci, vänster, och Cristiana Girelli kunde ha varit tre av Stéphanie Öhrströms lagkamrater under VM-slutspelet i Frankrike.
Barbara Bonansea, mitten, Martina Rosucci, vänster, och Cristiana Girelli kunde ha varit tre av Stéphanie Öhrströms lagkamrater under VM-slutspelet i Frankrike.

Svenskan som kunde gjort VM-succé med Italien

Hon kunde ha varit en del av Italiens framgångsrika VM-slutspel. Men ett utdraget pappersarbete stoppade målvakten från att byta landslag.

ANNONS
|

Fiorentinas svenska målvakt har följt fotbolls-VM från soffan i föräldrahemmet i Trelleborg. Därifrån har Stéphanie Öhrström imponerats av den höga nivån, tekniken, taktiken och helheten som har medfört flera underhållande matcher runt om i Frankrike.

Och det är en miljö som hon var nära att vara en del av.

Efter att ha sagt nej till spel i Sverige öppnades nämligen dörren till Italiens landslag.

- Jag skulle ha blivit kallad till Sverige för två år sedan, till EM, men just i den vevan kändes det inte riktigt rätt, och kort därefter var det lite snack… Italien hörde av sig och visade intresse. De visste att jag kunde få ett italienskt medborgarskap, säger Öhrström som har spelat i den italienska ligan sedan 2011.

ANNONS

"Väldigt aktuellt"

TT: Hur aktuellt var det?

- Det var väldigt aktuellt ett tag, det var väldigt nära men sedan handlade det mycket om pappersarbete och hela den biten. Som vi alla vet: I Italien snackas det mycket men allt går väldigt långsamt.

- Det var snack fram till för några månader sedan. Sedan hörde Sverige av sig för att veta hur mitt intresse var, och då kände jag att jag hade gett Italien mitt ord och att jag skulle köra på det. Men efter några veckors funderande kände jag att om intresset finns från Sverige så… Man är svensk och då vill man ändå spela för sitt eget landslag.

- Nu blev det lite tätt inpå VM och det blev aldrig riktigt aktuellt med Sverige, men jag hoppas att jag får chansen efter VM, att jag får visa vad jag går för.

ANNONS

Imponerat

Fram till dess får Stéphanie Öhrström – som har gjort 16 A-landskamper för Blågult – nöja sig med att följa slutspelet framför teven.

Och ett av lagen som har imponerat på henne är just Italien.

Landslaget som gör sitt första VM-slutspel på 20 år vann gruppen före Australien, Brasilien och Jamaica och fortsatte sedan mästerskapet med en 2–0-seger i åttondelsfinalen mot Kina.

- Det är deras första VM på väldigt många år men jag tycker ändå inte att de har gått in och fegat eller har varit nervösa, de har kört sitt race och de har spelat bra. De vill spela fotboll, säger hon.

- Jag tror att många var lite nervösa över deras fysiska status, för de har nästan kört – som jag har fattat det – en riktigt tuff försäsong inför VM och jag vet att alla var väldigt trötta men jag tycker att det har visat sig vara den rätta taktiken.

ANNONS

Hoppas på Sverige

För förbundskapten Milena Bertolini & Co väntar på lördagen en kvartsfinal mot Nederländarna.

- Jag tror att det är en bra motståndare för Italien. Det känns inte som att Holland är i form, det är absolut ett bra lag men jag tycker inte att de har övertygat som andra lag. Som jag har sett Italien spela tycker jag absolut att de har en bra chans. De ska inte känna sig som en underdog, säger Stéphanie Öhrström.

TT: Det verkar som att du tror på en italiensk medalj...

- Nu hoppas jag att de möter Sverige i semifinal, längre än så vill jag inte att de ska gå men jag tycker absolut att de har chans att gå vidare från kvartsfinalen.

TT

Fakta: Stéphanie Öhrström

Född: 12 januari 1987 i Trelleborg.

Position: Målvakt.

Klubb: Fiorentina, sedan 2016.

Tidigare seniorklubbar: 2007–2009 LdB FC Malmö (numer FC Rosengård), 2010 Jitex, 2010–2016 Bardolino.

ANNONS