Anaheimbacken Hampus Lindholm, till vänster, firar sitt 3–0-mål i matchen mot Colorado. Bild: Alex Gallardo/AP/TT

Svenskarnas succé – målfest i NHL

Svenskarnas målskytte var glödhett i nattens NHL. Anaheims seger fixades av tre svenska målskyttar. Filip Forsberg gjorde säsongens fjärde mål för Nashville och Los Angeles vann efter både svenska mål och assister.

Jakob Silverberg, Rickard Rakell och Hampus Lindholm (Anaheim). Carl Grundström och Lias Andersson (Los Angeles). Filip Forsberg (Nashville).

Tack vare nattens svenska målfest segrade Anaheim över Colorado med 3–1 och Los Angeles vann över St Louis med 6–3. Däremot räckte inte målet av Filip Forsberg, som spelades fram av Viktor Arvidsson, till seger för Nashville – som förlorade med 2–3 mot Dallas (där John Klingberg fixade en assist).

3–0 för Anaheim

Matchen mellan Anaheim och Colorado var knappt en minut gammal när Jakob Silfverberg direkt efter en tekning satte ett välplacerat skott bakom Philipp Grubauer i Colorados mål. Halvvägs in i den andra perioden tog Rickard Rakell emot en välplacerad passning mitt framför mål och kunde placera 2–0. Bakom det fina passningsspelat som föranledde målet låg bland annat Jacob Larsson, som noterades för en assist.

I den tredje perioden lyckades Colorado utjämna till 2–1 och jagade kvittering, men Hampus Lindholm punkterade matchen när han hivade i väg pucken, som gled in i Colorados tomma målbur med drygt en och en halv minut kvar.

Anaheims målvakt John Gibson räddade lagets seger tack vare sina 32 räddningar – och Anaheim fick därmed revansch på Colorado, som man förlorade mot med 2–3 efter förlängning i fredags.

Solouppvisning av Grundström

Los Angeles hade målfest mot St Louis – och lagets svenskar var involverade i flera av målen. Carl Grundström stod för en fantastisk soloprestation när han fintade bort minst två St Louis-spelare och sedan satte 2–0-målet i slutet av den första perioden. En period senare kom Lias Andersson fri och överlistade Ville Husso i St Louis mål. Där emellan hade Adrian Kempe noterats för två assist.

St Louis lyckades göra två mål på 48 sekunder, men närmare än 5–3 kom aldrig Stanley Cup-mästarna från 2019. Los Angeles Drew Doughty satte till slut 6–3 i tom bur.