Calle Halfvarsson stumnade rejält på den andra sträckan i VM-stafetten.
Calle Halfvarsson stumnade rejält på den andra sträckan i VM-stafetten.

Sverige femma när Klæbo lekte hem VM-guldet

För få spår, sade den ena. För lite salt, sade den andra. Bortförklaringar eller bara förklaringar? Sverige var inte i närheten av medalj i herrstafetten.

ANNONS
|

Den väntade duellen mellan två giganter uteblev. Johannes Høsflot Klæbo fixade sitt tredje guld i skid-VM när han oväntat enkelt knäckte Rysslands Sergej Ustiugov på sistasträckan. Det var Norges tionde raka VM-guld i herrstafett.

- Klæbo lekte med mig, säger Sergej Ustiugov.

- Nej, det tycker jag inte. Men jag blev lite förvånad, jag trodde att han skulle göra ett ryck på tredje varvet. Jag kände mig väldigt stark och det var fantastiskt att få korsa mållinjen först, säger Johannes Høsflot Klæbo.

ANNONS

Medaljkampsparodi

Där bakom väntade en smått parodisk fajt om bronset mellan finländaren Perttu Hyvärinen och fransmannen Richard Jouve. Ingen av dem ville dra mot slutet och båda åkarna stod stilla i spåret och tittade på varandra. När det drog ihop sig till spurten var sprintspecialisten Jouve starkast.

Sverige? Till slut ordnade slutmannen Viktor Thorn femteplatsen, 1.39,5 minuter efter Høsflot Klæbo.

Säga vad man vill om Calle Halfvarsson, men han är sällan ointressant. Lite för ofta har det de senaste åren handlat om dåliga beslut och svaga insatser. Han bjöd på både och i Seefeld under fredagseftermiddagen.

Halfvarsson, som av experter sägs ha väldigt mycket skidåkning i kroppen, öste på under andra sträckan och utmanade trion Martin Johnsrud Sundby, Norge, Alexander Bessmertnych, Ryssland och Iivo Niskanen, Finland.

"Ja, vad hände?"

Svensken såg riktigt pigg ut i kroppen och på skidor med gott glid. Men det var en synvilla. När Niskanen stack i långbacken försökte Halfvarsson haka på. Det gick ett litet tag. Sedan satte mjölksyran upp en illröd stoppskylt.

- Ja, vad hände? Niskanen gick stenhårt och så har jag inte riktigt de fartresurserna eller den formen så att jag kan gå med i det tempot, säger Calle Halfvarsson.

ANNONS

Han tycker inte att hans snabba inledning av sträckan var ett taktiskt felbeslut.

- Om det känns bra, då kan man gå hela tiden. Men nu slog det bara om, det var lite märkligt.

Varken Halfvarsson eller slutmannen Thorn hade något till övers för det slaskiga föret. De hade båda gärna sett att banorna hade saltats.

- Jag är väl en åkare som gynnas av hårdare förhållanden, jag är inte den lättaste i fältet. Jag vill att de ska salta, men det är bara att göra det bästa av situationen, säger Viktor Thorn.

Hård satsning av Burman

Oskar Svensson på förstasträckan hade andra bekymmer. Han flög som en jojo upp och ner i fältet och var inte tillfreds med endast två spår att välja mellan.

- Jag förstår inte varför de bara lägger två spår på en sådan här bana, det är för tajt nivå för det. Det känns helt onödigt, det finns hur många spår som helst. Men jag klarade det ändå hyfsat även om det blev några sekunder upp, säger Svensson.

ANNONS

Jens Burman, den svenske tredjemannen, hade 27,2 sekunder att köra in efter Halfvarssons sträcka. Han satte allt på ett kort, slog på förbränningsmotorn, nådde snabbt i fatt tätklungan med Finland, Norge och Ryssland, men sedan tog bränslet slut.

Burman kroknade rejält och passerades av fransmannen Clement Parisse. Vid växlingen, den sista, var Burman 1.06,4 minuter bakom och Viktor Thorn fick försöka ta femteplatsen. Det klarade han.

Seefeld, TT:s utsända

Fakta: Svenska herrstafetter på 2010-talet

Sveriges resultat i herrstafetter i stora mästerskap under 2010-talet

2010 OS (Vancouver): Guld (Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner).

2011 VM (Oslo): Silver (Rickardsson, Olsson, Södergren, Hellner).

2013: VM (Val di Fiemme): Silver (Rickardsson, Olsson, Hellner, Calle Halfvarsson).

2014 OS (Sotji): Guld (Lars Nelson, Rickardsson, Olsson, Hellner).

2015 VM (Falun): Silver (Rickardsson, Olsson, Hellner, Halfvarsson).

2017 VM (Lahtis): Brons (Rickardsson, Olsson, Hellner, Halfvarsson).

2018 OS (Pyeongchang): Femma (Jens Burman, Rickardsson, Hellner, Halfvarsson).

2019 VM (Seefeld)): Femma (Oskar Svensson, Halfvarsson, Burman, Viktor Thorn).

ANNONS