Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige vann semifinalen i EM i curling över Ryssland.
Sverige vann semifinalen i EM i curling över Ryssland. Bild: Javad Pars/NTB/TT

Sverige till EM-final efter rysare

Lag Anna Hasselborg vann sin tuffa semifinal med 5–4 mot Ryssland i i curling-EM i Lillehammer.
Därmed är svenskorna med i jakten på nytt EM-guld.
– Vilken kamp det var – ända in i sista sten, säger Anna Hasselborg till TT.

Sveriges möte med Ryssland blev en riktig nagelbitare som fick avgöras i en extraomgång. Motståndaren tog inledningsvis ledningen, men svenskorna var på hugget och hämtade snabbt poäng under semifinalens andra omgång.

Ryssland var en för Sverige tuff motståndare som lag Hasselborg förlorade mot i Lillehammer i gruppspelet i lördags. När femte omgången var avgjord stod det fortfarande lika, 2–2, men i den sjätte omgången tog Ryssland två poäng. Efter två poänglösa omgångar lyckades Sverige kvittera till 4–4 inför den sista ordinarie omgången.

Hade tålamod

Ryska skippern Alina Kovaleva hade då avgörandet i egna händer för att ta en avgörande poäng. Med sin sista sten försökte hon slå ut två svenska poängstenar ur boet, men misslyckades med sin manöver. Istället stal Sverige en poäng och vandrade vidare mot lördagens EM-final.

– Vi startade utan hammaren, så vi var tvungna att ha tålamod. Och det tycker jag vi hade i dag, säger Hasselborg.

"Bara att ladda och köra hårt"

Nu står bara Skottland mellan svenskorna och ett EM-guld. Det skotska laget vann sin semifinal över Tyskland med 7–4 efter att ha plockat in ett tidigt underläge.

– Vi vet hur det är att spela finaler. Och nu har vi ett helt spelledigt dygn så nu får vi kolla på semin och se vilka motståndare vi får. Sedan är det bara att ladda och köra hårt, sade Hasselborg inför den andra semifinalen.

Skottland var bäst i gruppspelet med bara en förlust. Sverige är regerande Europamästare och olympisk mästare.

Fakta: Lag Hasselborg

Det svenska curlinglandslaget på damsidan, lag Hasselborg, består av skippern Anna Hasselborg, 32 år, Sara McManus, 29, Agnes Knochenhauer, 32, Sofia Mabergs, 28 samt reserv Johanna Heldin 27.

Laget i dess nuvarande konstellation bildades 2016 och spelar till vardags i klubblaget Sundbybergs CK. Johanna Heldin tillkom 2018.

Meriter: OS-guld 2018, VM-silver 2018 och 2019, EM-guld 2018 och 2019. EM-silver 2016 och 2017.