Janus Dadi Smarason sköt åtta mål mot Portugal.
Janus Dadi Smarason sköt åtta mål mot Portugal. Bild: Andreas Hillergren/TT

Sverige tog inte tillvara på hjälpen i EM

Först fick Sverige en hjälpande EM-hand från Island. Sedan en till från Ungern. Men det var förgäves eftersom handbollslandslaget senare inte räckte till mot Norge.

Inför förlusten mot Norge – som skickade ut Blågult ur EM – fick laget faktiskt hjälp två gånger om på söndagseftermiddagen. Först vann Island med 28–25 mot Portugal och sedan lyckades Ungern besegra Slovenien med 29–28. Därmed föll båda de lagen som har slagit Sverige tidigare i EM.

Efter Portugals imponerande seger mot Sverige (35–25) i fredags fanns inte alls samma skärpa nu. Det dröjde nästan nio minuter innan Portugal lyckades göra sitt första mål och då hade Island redan ryckt till 4–0 och kopplat greppet om matchen.

I början av andra halvlek använde Portugal sitt så framgångsrika sju mot sex-spel. Underläge 12–14 svängde till portugisisk ledning 17–16, men Island svarade direkt och tog kommandot igen. Island höll sedan undan i slutet och vann med 28–25, efter bland annat åtta mål från Janus Dadi Smarason.

Inte samma skärpa

Ljubomir Vranjes har lett Slovenien till fyra raka segrar i EM, men nu stod den svenske förbundskaptenen för första gången på den förlorande sidan.

– Vi spelar ju inte dåligt utan han tar lite för mycket i andra halvlek, Mikler (Roland, målvakt i Ungern). Han kan ju ta bollar, men det är frilägen. Men sådant händer. Jag tycker att grabbarna kämpar och vi kommer tillbaka, säger Vranjes, som tog över som slovensk förbundskapten kort före EM i Sverige.

Slovenerna ledde med 16–13 i paus, men Ungern reste sig och vände till en uddamålsseger i en tät och spännande andra halvlek. Bence Banhidi sköt nio av ungrarnas mål.

– Det är lite synd att vi inte kan knyta ihop säcken. De första fem, sex minuterna (i andra) hade vi chansen, men vi tog den inte, säger Vranjes.

Sloveniens stora stjärna, mittnian Dean Bombac, satt på bänken hela första halvlek och kom in först sista kvarten.

– Jag har bra mittnior. Jag tycker inte att Zarabec (Miha) spelade dåligt i första halvlek. Det är en lång turnering och jag vill fördela ansvaret, säger Vranjes.

"Går vidare"

Han kände inget extra över att förlora mot just Ungern, som han var förbundskapten för under en period fram till oktober 2018.

– Det är så länge sedan. Jag går vidare, säger han.

Trots förlusten är Slovenien, som har fyra poäng, i allra högsta grad kvar i kampen om en EM-semifinal i Stockholm kommande helg. Närmast väntar Portugal på tisdag innan mellanrundan avslutas mot Norge på onsdag.

– Vi har Portugal i nästa match och den blir ju jäkligt viktig, naturligtvis, säger Lubomir Vranjes.