Sverige vann ödesmatchen – närmar sig kvartsfinal

Svenskarna stod för en rejäl fotbollsuppvisning när man slog Ryssland med 2-0 och därmed är väldigt nära ett avancemang.

|

Sverige öppnade med en total dominans mot de ryska damerna och redan efter 30 sekunder var man nära på att ta ledningen. Blackstenius bjöd på en fin passning in i straffområdet till Olivia Schough som bara var en felträff från att ge sitt land ledningen.

Därefter avlöste chanserna varandra, det var ribbträffar och bollar som inte ville lämna det ryska straffområdet. Till slut kom det väntade ledningsmålet i minut 21 när Lotta Schelin kunde nicka in ett inlägg som Magdalena Eriksson placerat bra via en frispark, en boll som den ryske målvakten Tatyana Shcherbak helt felbedömt.

– Det var ju en liten chansning faktiskt! Vi pratade först om ifall vi bara skulle spela igång det snabbt, men så tänkte vi att vi har ju ändå en hel del bra spelare och deras målvakt är en ung tjej. Så vi hade pratat om att testa henne i början och så hinner Lotta först på den helt enkelt och gör det otroligt bra, säger Magdalena Eriksson.

LÄS ÄVEN:Nu är Schelin bäst genom tiderna

Svenskarna fortsatte dominansen

Den blågula pressen fortsatte därefter och Sveriges meste målskytt genom tiderna var även nära att utöka ledningen. Även om pressen i slutet av halvleken mattades av så var svenskarna överlägsna de ryska damerna.

LÄS ÄVEN:Svenska fansen hyllas: "Otroligt"

Sverige fortsatte med sin forcering under den andra halvleken och efter drygt sex minuter spelade kunde Stina Blackstenius kriga till ännu ett blågult mål. Dock räknades det som ett självmål efter att Anna Kozhnikova försökt bryta bollen, men istället tryckte bollen via stolpen och in.

Ryssland fick inte en syl i vädret under matchen. Svenskarna släppte aldrig på det järngrepp man höll matchen i och flera gånger var man nära på utöka ledningen ytterligare.

LÄS ÄVEN: "Sverige är ett lag för medaljerna"

Intressantast läge kom när Fridolina Rolfö tog ned ett uppspel med vänsterfoten och sköt på volley, dock över ribban. Även Sembrandt var nära ett mål, men bollen rensades precis vid mållinjen.

Något som däremot lade sordin på stämningen efter segern var det faktum att Stina Blackstenius fick utgå med en befarad hjärnskakning.

LÄS ÄVEN:Stjärnan utgick med en befarad hjärnskakning

Avancemanget nära

Den svenska segern var inget att orda om, därmed är även ett avancemang mycket när för Pia Sundhage & co.

– Nu har vi en bra position inför sista matchen mot Italien och det var väldigt viktigt att känna att vi kan spela så här mot Tyskland och en annan typ av match mot Ryssland, säger Lotta Schelin