Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pelle Nyström intervjuar Mikael Stahre under ett av många uppdrag för SVT. Bild: MATHIAS BERGELD
Pelle Nyström intervjuar Mikael Stahre under ett av många uppdrag för SVT. Bild: MATHIAS BERGELD

SVT-profilen öppnar upp om ovanliga sjukdomen: ”Allvarligt”

Det började med att han kissade blod under handbolls-VM för sex år sedan och så småningom fick han diagnosen dermatomyosit. Nu berättar Lödösebon och SVT-profilen Pelle Nyström om obotliga sjukdomen.
– Jag tycker ändå att jag har ett bra liv, säger han till Göteborgs-Posten.

I nära 30 års tid har Pelle Nyström bevakat de allra största av sportevenemang och gjort sig känd i tv-rutan. Han ser sig inte som någon tv-profil, men det är få sportintresserade som är obekant med hans röst som hörts i sportsändning efter sportsändning på SVT.

För sex år sedan förändrades däremot Lödösebons tillvaro – och i en intervju med GP öppnar han nu upp om sjukdomen han drabbats av.

Det började under handbolls-VM i Qatar där han plötsligt började kissa blod. Tillbaka i Sverige undersöktes han och det visade sig att hans njurar var nedsatta till 30 procents funktion.

Nyström skickades hem och skulle fortsätta jobba, men inför en SHL-match i Karlstad slog det till igen.

– Jag kom bara upp till första avsatsen i trapporna sedan trodde jag att jag skulle få hjärtinfarkt. Men jag tog mig upp efter många om och men och gjorde jobbet också. Men jag kände mig dålig dagen efter och åkte in till akuten. Då hade jag bara 30 procent i lungkapacitet, säger Pelle Nyström till GP.

”Båda mina hälsenor gick av”

Det skulle dröja ett antal veckor innan läkarna kunde slå fast vad det rörde sig om. Han hade drabbats av den ovanliga sjukdomen dermatomyosit. Den sätter sig på muskulatur och hud men även njurarna och lungorna fick ta stryk.

– Förut när jag låg hemma kunde jag inte lyfta benen, jag åt mycket kortison och det gjorde att båda mina hälsenor gick av. Jag svullnade upp ett tag och de som träffar mig nu och inte har sett mig på länge säger att jag ser helt okej ut nu. Jag känner mig helt okej. Jag kan inte springa men vadå – jag har ingen större längtan efter att springa heller. Jag tycker ändå att jag har ett bra liv, säger Nyström och svara så här på frågan om hur nära det var att det gick illa på riktigt:

– Jag vet inte. Det är också någonting som är väldigt märkligt – man vet ju inte hur man fungerar som människa. Och det tycker jag har varit lärorikt – jag har lärt känna mig själv. När jag var sjuk och låg på lungkliniken så fick de flesta åka hem över helgerna på fredagarna, men jag och en till fick inte det. Då förstod man att det var någonting allvarligt. Alla som var där undrade varför jag inte fick åka hem för att de tyckte att jag var friskast, säger Pelle Nyström till GP.

Fakta: Dermatomyosit är en kronisk inflammatorisk muskelsjukdom som förekommer hos både barn och vuxna. Orsaken är okänd, men det anses att dermatomyosit är en autoimmun reumatisk sjukdom, vilket innebär att immunförsvaret är felaktigt riktat mot kroppens egna vävnader.

Källa: Socialstyrelsen