Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Tilda Johansson. Arkivbild.
Tilda Johansson. Arkivbild. Bild: Per Danielsson/TT

Talangen inför debuten: "Jag blev chockad"

21-åriga skidskyttetalangen Tilda Johansson är redo för världscupdebuten. För första gången ställs hon nu mot världsåkare efter att tidigare främst tävlat på juniornivå.
– Jag har alltid varit en tjej som haft höga mål, så jag kommer att sikta högt oavsett vem det är jag ställs emot, säger hon.

Tilda Johansson har tidigare visat sin potential genom att åka jämnbra med Hanna och Elvira Öberg under rullskidskytte-SM i augusti. Efter att ha kommit på femte- och tiondeplats i två individuella sprintlopp samt varit bästa svenska i stafetten under IBU-tävlingarna i Arber tidigare i januari, har 21-åringen nu blivit uttagen till världscupen för första gången.

– Jag blev lite chockad. Men jag blev väldigt, väldigt glad och pirrig i kroppen, det blev jag, säger hon.

Det är lärorikt och inspirerande att få vara en del av ett av världens bästa skidskyttelandslag, menar Johansson.

– Jag har ställts emot dem på träning och jag har jämförts med dem, så när jag ser dem lyckas så känner jag ju att jag inte är jättelångt ifrån och det är motiverande, säger hon.

När det kommer till vad hon kan lära sig av sina lagkamrater är det framförallt att behålla lugnet.

– Jag lär mig ganska mycket av att de är så lugna. Annars kan jag bli väldigt pirrig när det är nya saker, men när de är lugna så blir jag också lugn, säger hon.

Se och lära

Skidskytteförbundets sportchef, Anna-Maria Uusitalo, säger att Johansson visat framsteg både i åkningen och i skyttet på sistone, vilket hon visade under tävlingarna i Arber. Inför världscupdebuten i Antholz – tävlingarna startar på torsdagen med damernas distans – finns det dock inga förväntningar på några högre placeringar.

– Resultatmässigt har jag inte några förväntningar alls. Jag tycker det räcker att hon tagit sig dit, som junior, och slagit sig in i vårt starka damlag. Det tycker jag räcker långt, bara att hon är där och ser och lär, säger hon.

Johansson själv fokuserar på att fortsätta den fina formen, och visa att hon är att räkna med även på den här nivån.

– Jag har alltid varit en tjej som haft höga mål och höga drömmar, så jag kommer att sikta högt oavsett vem det är jag ställs emot. Jag kan inte säga något resultatmål eller så för jag vet inte var jag står, men jag vill absolut visa vad jag kan, säger hon.

Andra gången på hög höjd

Johansson har tidigare bara gjort fem lopp på seniornivå i IBU-cupen. Hennes världscupdebut sker i damernas distanslopp under torsdagen. Tävlingarna i Antholz innebär också att hon kommer att tävla på hög höjd för bara andra gången i karriären.

– Jag vill inte ha för mycket respekt för den höga höjden, för då tror jag att det kan sätta sig i huvudet. Jag ska bara åka dit och göra det jag har gjort de senaste veckorna, säger hon.

Hennes mål den här säsongen är egentligen inte att tävla i världscupen, utan fokus ligger snarare på IBU-tävlingarna och framför allt junior-VM i Obertilliach i slutet av februari, som också avgörs på hög höjd.

– Detta blir en bra erfarenhet att komma upp på hög höjd och se hur kroppen reagerar, säger hon.

Ola Palmström/TT

Programmet:

Torsdag 21 januari: Distans, damer, 15 km (14.15)

Fredag 22 januari: Distans, herrar, 20 km (13.15)

Lördag 23 januari: Masstart, damer, 12,5km (13.10) Stafett, herrar, 4x7,5 km (15.05)

Söndag 24 januari: Stafett, damer, 4x6 km (12.45) Masstart, herrar, 15 km (15.05)

Samtliga tävlingar sänds i SVT.

Svenska truppen:

Damer: Mona Brorsson, Elisabeth Högberg, Tilda Johansson, Anna Magnusson, Linn Persson, Johanna Skottheim, Elvira Öberg, Hanna Öberg.

Herrar: Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsilouma, Sebastian Samuelsson, Torstein Stenersson.

Födelseår: 1999 (21 år)

Klubb: Anundsjös SF

Meriter: Flera SM-medaljer på juniornivå, bronsmedalj i rullskidskytte-SM 2020, femte- och tiondeplacering i två sprintlopp samt en andraplats i stafetten i IBU-cupen tidigare i år.