Fullsatta fotbollsläktare redan i juni? Tveksamt, tror statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.
Fullsatta fotbollsläktare redan i juni? Tveksamt, tror statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Tegnell tror inte på publikfotboll i juni

Om den allsvenska fotbollen ska starta i juni får det nog bli utan publik. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Om du pratar seniormatcher med mycket åskådare så tycker jag att det låter ganska optimistiskt, säger han.

ANNONS

De svenska högstaserierna i fotboll har skjutits fram ungefär två månader på grund av coronakrisen. Men inte heller de nya premiärdatumen – damallsvenskan har planerad seriestart den 31 maj och herrallsvenskan veckan därpå – är särskilt realistiska.

Inte om man tänker sig spela inför publik i alla fall, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Om du pratar seniormatcher med mycket åskådare, så tycker jag att det låter ganska optimistiskt. Men vi får se, vi tar en vecka i taget, säger Tegnell till TT.

I början av sommaren kommer det förmodligen fortsatt vara en dålig idé att samla stora skaror människor, oavsett om det handlar om fotbollsmatcher med fullsatta läktare eller musikfestivaler, säger Tegnell.

ANNONS

– Det är tidigt att säga något om det. Men att samla väldigt mycket folk från olika delar av landet under de tidiga delarna av sommaren, oddsen är inte jättebra för att det kommer att fungera.

Sef vidhåller plan

Intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) fortsätter att planera, och tro på, herrallsvensk seriestart i juni inför publik.

– Jag hoppas att den (planen) håller och gör den inte det så blir det någonstans i maj vi gör en ny värdering. Då har vi mer fakta, jag gör inga gissningar för juni, det är två månader bort, säger Sefs generalsekreterare Mats Enquist till SVT.

Han medger däremot att det finns alternativa planer.

– Det finns väldigt många, men många av alternativen är också väldigt dåliga. Men nej, jag vill inte spekulera alls nu, utan vi tar det när det närmar sig om det finns skäl att tänka annorlunda.

Hårda danska restriktioner

Som jämförelse har regeringen i Danmark förlängt förbudet mot större folksamlingar till den 31 augusti. Det innebär att danska matcher med publik kan hållas först i september.

Om de alls ska kunna spela matcher under sommaren måste regeringen dessutom lätta på förbudet att samla fler än tio människor, som gäller fram till den 10 maj och som också innefattar idrott utomhus.

ANNONS

Lasse Mannheimer/TT

Niklas Svahn/TT

David Hjorter/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS