Emma Raducanu efter segern i US Open-finalen mot Leylah Fernandez. Arkivbild.
Emma Raducanu efter segern i US Open-finalen mot Leylah Fernandez. Arkivbild. Bild: Frank Franklin II/AP/TT

Tennissuccéns farmor: Tyckte hon borde lagt av

Farmor vet inte alltid bäst. Fråga bara tennistalangen Emma Raducanu. Brittiskans farmor ville att 18-åringen skulle lägga av efter Wimbledon – några månader före succén i US Open.

ANNONS

Emma Raducanu chockade tennisvärlden i US Open när hon blev första kvalspelare att gå hela vägen och ta hem en grand slam-titel.

Men några månader innan var det annat ljud i skällan – åtminstone från hennes 88-åriga farmor Niculina Raducanu från Rumänien.

Emma Raducanu hade överraskande tagit sig till fjärde omgången i Wimbledon, när hon tvingades avbryta matchen på grund av andningssvårigheter.

– Jag frågade hennes föräldrar om hon inte borde lägga av. För tänk om något skulle hända Emma? Hälsan är viktigare än rikedom och kändisskap, säger Niculina Raducanu till Daily Mail.

Lyckligtvis agerade varken föräldrarna eller Emma Raducanu på rådet. I stället stod jättetalangen för en historisk bedrift när hon besegrade Leylah Fernandez i US Open-finalen i New York för knappt en vecka sedan.

ANNONS

En final Niculina Raducanu inte kunde följa.

– Jag kunde inte titta för mitt hjärta skulle inte klara av det. Jag sade till mig själva "den här matchen kommer att bli tuff", så jag bestämde mig för att inte kolla, säger hon.

Inte förrän dagen efter fick hon veta att hennes barnbarn vunnit.

– Jag fick reda på det på nyheterna dagen efter, och var glad över att hon var stark och frisk, och att hennes sinne var starkt också – speciellt efter vad som hände senast i Wimbledon, säger hon.

Emma Raducanu föddes i Kanada till en rumänsk pappa och kinesisk mamma. Familjen flyttade till Storbritannien när hon var två år gammal.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS