Tidspress på MFF efter Röslers avsked

Uwe Rösler lämnar jobbet som huvudtränare för Malmö FF i förtid. Samtidigt står klubben inför en 16-delsfinal i Europa League om bara två månader – utan någon ersättare klar.
– Det kommer att bli hektiska dagar, säger sportchefen Daniel Andersson.

ANNONS

Dagen efter Malmö FF:s seger borta mot FC Köpenhamn, som innebar gruppseger och avancemang i Europa League, kom beskedet: Uwe Rösler lämnar posten som tränare efter årsskiftet – trots att ett år kvar på kontraktet.

Orsaken är att tränaren och MFF:s sportsliga ledning har haft olika syn på vägen framåt. Tyske Rösler hade tårar i ögonen och var känslosam när han tackade för sin tid i den allsvenska storklubben.

– Nyligen kom Uwe fram till mig och sade att eftersom vi inte håller med varandra kanske det är bättre att gå skilda vägar. Vi har kommit överens om att gå vidare, som bra vänner, säger sportchefen Daniel Andersson.

ANNONS

Beslutet innebär att MFF nu går en kamp mot klockan i jakten på nästa tränarnamn. För i nuläget står det inte klart vem som ersätter huvudtränaren Rösler och den assisterande tränaren Rob Kelly, som även han lämnar klubben.

16-delsfinal i februari

Om bara två månader ska MFF spela 16-delsfinal i Europa League. Det första mötet spelas den 20 februari, och vilken motståndare det blir står klart på måndag då slutspelet lottas.

– Vi behöver hitta en ny tränare och det arbetet behöver börja nu. När vi hade diskussioner med Uwe och jag kände vart det var på väg påbörjade vi arbetet lite. Det kommer att bli hektiska dagar. Den här julen blir tuff, säger Daniel Andersson.

Klubben har än så länge inte pratat med någon kandidat, enligt sportchefen.

– Vi kommer att jobba så snabbt som möjligt för att lösa det. Men det är viktigare att få det rätt. Processen har börjat.

Tre tränare på tre år

Uwe Rösler ersatte sparkade Magnus Pehrsson den 12 juni förra året och skrev då på ett kontrakt över säsongen 2020. Innan Magnus Pehrsson tog över fick Allan Kuhn sparken 2016.

Det innebär att tyske Rösler blir den tredje tränaren på tre år att lämna Malmö FF innan kontraktet har gått ut.

ANNONS

– Det är så det är att vara i den här klubben ibland. Uwe gjorde ett fantastiskt jobb i 1,5 år, och det kommer att bli svårt att ersätta honom. Vi kan alltid se tillbaka och fundera på om vi hade kunnat göra saker annorlunda, men just nu tänker jag bara på att det blir tufft att ersätta honom och det arbetet måste börja nu, säger Daniel Andersson.

Malmö FF har haft fyra tränare på lika många år:

Uwe Rösler, 2018–2019

På två säsonger tog tysken MFF till slutspel i Europa League båda gångerna. Däremot blev det inget SM-guld. Den 13 december, dagen efter segern mot FC Köpenhamn, meddelas att hans tid i klubben är över.

Daniel Andersson, 2018

Klubbens sportchef Daniel Andersson tog klivet ner på sidlinjen som tillfällig tränare efter att Pehrsson fick sparken. Det varade dock bara i en månad innan nästa tränare presenterades för klubben.

Magnus Pehrsson, 2017–2018

Även Magnus Pehrsson lyckades vinna SM-guld sin första säsong som MFF-tränare. Efter en tuff start på säsongen därpå fick Pehrsson sparken i maj 2018.

Allan Kuhn, 2016

Säsongen då danske Kuhn tog över MFF spelade laget inte i Europa. Men i allsvenskan blev det ligaseger och SM-guld. Trots det fick Kuhn sparken efter säsongen.

ANNONS