Tränarikonen om Nils: ”Är som Borg, Forsberg och Stenmark”

Nils van der Poel är olympisk mästare i skridskor på 5 000 meter. En av dem som firar mest är hans mentor och den tidigare demontränaren i skidskytte Wolfgang Pichler.
– Nils är en superatlet, säger han till Sportbladet.

ANNONS

Det såg mörkt ut. Riktigt mörkt till och med. Nils van der Poel är ingen skridskoåkare som rivstartar och hoppas att det håller utan en åkare med en uthållighet och avslutning som saknar motstycke. Trots det hade nog de flesta svårt att inte hålla andan inför Trollhättesonens slutvarv där han hade över två sekunder att plocka mot konkurrenten Patrick Roests avslutning.

LÄS MER:Eufori på Nils moderklubb efter guldet

Men en person satt i alla fall helt lugnt i båten:

Nils van der Poels mentor Wolfgang Pichler.

– Nervös? Inte alls. Jag visste att det skulle gå bra. Jag visste hela tiden att han skulle komma starkt. Men det är klart, att vinna är en annan sak. Jag hade varit nöjd med en medalj men ett guld är som en present, säger Wolfgang Pichler till Sportbladet efter Trollhättesonens historiska prestation.

ANNONS

Sportbladet frågar sedan Pichler hur stor han tycker att Nils van der Poel är nu.

LÄS MER:Adam Andersson:”Nils skrattade mig i ansiktet – det var då jag förstod”

Den tidigare demontränaren i skidskytte svarar:

– Han är en superatlet. En av de svenska superatleterna. Han är som Björn Borg, Peter Forsberg och Ingemar Stenmark. Sverige har ett gäng sådana superatleter och Nils är en sådan.

”Gillar honom mycket”

Wolfgang Pichler lyfter inte bara fram Nils van der Poels fysiska egenskaper som för all del i det närmaste saknar motstycke. Han hyllar också den person som han lärt känna under deras samarbete.

– Jag gillar honom mycket. Passion är hans grej, inte pengar. Han tänker inte på pengar. Han har aldrig bett om det, även om han inte får mycket stöd och så. Det är en fin och snäll människa. Vi har en god relation och pratar varje dag. Det var förstås intensivt att få arbeta med honom så här, men jag älskade det. Han är beredd att jobba så hårt, säger Pichler till Sportbladet.

Hur han sedan firade Nils guld?

Med en flaska champagne.

ANNONS