Tre Kronor föll mot Finland

Sverige förlorade avslutningsmatchen mot Finland i Sweden Hockey Games. En tempofattig tillställning slutade med en 3-2-vinst för finländarna.

|

Rysslands seger mot Tjeckien innebar att ryssarna tog hem slutsegern i Sweden Hockey Games och därmed handlade det nordiska mötet mellan Tre Kronor och Finland mest om ära och prestige. Och det märktes att mötet inte hade någon större resultatmässigt betydelse. Finland, som totalkollapsade och förlorade med 1-7 mot Tjeckien fokuserade till en början mest på att freda sitt eget mål samtidigt som Sverige hade svårt att få till någon vidare fart i sitt anfallsspel.

Det skulle dock räcka för att spräcka den finska nollan. I spel fem mot fyra, en spelform Tre Kronor imponerat i under turneringen, skickade Johan Ryno in pucken i mål bakom en skymd Mikko Koskinen efter åtta minuter och fyra sekunders spel. En ledning som stod sig perioden ut.

I mittperioden fortsatte tempot att dala. Något som gynnade Finland. Precis när Tre Kronor klarat av ett numerärt underläge skickade Mika Koivisto in ett skott på mål. I trafiken framför Viktor Fasth i Tre Kronor-kassen styrdes pucken på Veli-Matti Savinainen och in i nätmaskorna. Även nästa mål blev Finlands. Efter en snabb omställning hittade Joonas Nättinen Jarno Kärki med en diagonalpass. Fasth hann inte flytta över och Kärki kunde enkelt lyfta in 1-2. Tre Kronor hade bud på en kvittering, men efter 40 minuts spel var det de finska lejonen i ledning.

Slutakten inleddes med tre jättechanser för Sverige. Först kom Andreas Thuresson helt ensam med Koskinen, men avslutet plockades enkelt av den finske keepern. Nästa möjlighet fick Henrik Tömmernes från nära håll - också det tog Koskinen. Och i spel fem mot fyra var det ännu närmare att publiken fick se en svensk kvittering. Men Alexander Bergströms skott satt klockrent i ribban. Trots svensk press var också nästa mål Finlands. Veli-Matti Savinainen målskytt än en gång. Sverige vek dock inte ned sig och en dryg minut senare reducerade Växjö-backen Philip Holm. Under slutminuterna pressade värdnationen för en kvittering men Finland höll undan och Tre Kronor avslutade turneringen med att förlora.