Sveriges målvakt Hedvig Lindahl tror på VM-guld.
Sveriges målvakt Hedvig Lindahl tror på VM-guld.

Tror på VM-guld: "Herregud, går för det"

Sverige har aldrig vunnit VM-guld i fotboll. Efter kvartsfinalsegern mot Tyskland tror Blågult att den sviten kommer att brytas – trots att Europamästaren Nederländerna väntar i semifinal.

ANNONS
|

Sverige besegrade Tyskland med 2–1 i lördagens kvartsfinal i Rennes och nu väntar Nederländerna i Lyon i semifinal i fotbollsmästerskapet i Frankrike. I Blågult råder en stor optimism kring att damlandslaget ska ta sitt första VM-guld någonsin.

- Vi har inte vunnit något än. Vi kan förlora mot Nederländerna och sedan inte ha någon chans på guldet. Men herregud, vi går för det. Vi har gjort det här så länge och har inget att förlora, säger målvakten Hedvig Lindahl.

ANNONS

Stina Blackstenius, som avgjorde måndagens åttondelsfinal mot Kanada (1–0), blev även matchhjälte mot Tyskland med sitt 2–1-mål i inledningen av den andra halvleken på Roazhon Park.

"Måste våga tro"

- Kan vi slå ut Tyskland i en kvartsfinal och kommer från en vinst mot Kanada så tror jag absolut att vi kan gå hela vägen. Det måste vi våga tro på, säger anfallaren.

Onsdagens möte med Nederländerna blir Sveriges fjärde VM-semifinal genom tiderna. Senast, 2011, blev det förlust mot Japan (1–3) och sedan ett brons i turneringen. Hittills enda semifinalsegern kom mot Kanada (2–1) vid VM 2003, då var sedan Tyskland för starka i finalen (svensk 1–2-förlust efter så kallat golden goal) och det blev ett silver.

England eller USA

Nu hoppas Sverige skriva en guldkantad historia. Nästa steg är att slå ut Europamästaren Nederländerna.

- Det kommer att bli en annan match och det gäller att kunna fokusera om på det nu. Vi har inte vunnit något än, men det är klart att vi går in med bra självförtroende, säger mittfältaren Elin Rubensson.

ANNONS

Segraren mellan Sverige och Nederländerna möter USA eller England, som spelar semifinal på tisdag, i VM-finalen i Lyon om en vecka, den 7 juli.

- Nu vill vi vinna, säger Rubensson.

Rennes, TT:s utsända

ANNONS