Pelle Larsson och Sverige föll med 81–84 mot Slovenien.
Pelle Larsson och Sverige föll med 81–84 mot Slovenien. Bild: Chris Anderson / TT

Trots förlust – Sverige vidare i VM-kvalet

Sverige föll med 81–84 mot Slovenien vilket innebar att Kroatien var tvunget att förlora mot Finland för att Sverige skulle avancera i VM-kvalet. Och det gick vägen – men det var på håret.

ANNONS

Förlusten mot Slovenien sved för de svenska basketherrarna.

– Det är klart att det är surt, sade Pelle Larsson efter förlusten.

TT: Tror du på hjälp från Finland?

– Ja. Jag hoppas det, det hade varit kul. De är ett bra lag så de kan nog klara det.

Och Finland klarade det, med minsta möjliga marginal då de vände och vann med 81–79 i slutsekunderna. Sverige blev därmed trea i gruppen och avancerade till nästa del av VM-kvalet tillsammans med Finland och Slovenien.

Doncic glänste

Slovenien inledde VM-kvalmatchen mot Sverige med att direkt visa prov på varför de är ett av världens bästa lag. Anförda av NBA-stjärnan Luka Doncic gick laget snabbt upp i en fempoängsledning.

ANNONS

Sverige tvingades därför till en timeout redan i första perioden i VM-kvalmatchen mot Slovenien. Timeouten gav effekt och Sverige höll därefter jämna steg med Slovenien resten av perioden och gick till pausvila med underläge 17–22.

Stjärnan Luka Doncic gick dock inte att stoppa i första perioden. Doncic stod nämligen för mer än hälften av bortalagets poäng.

Andra perioden bjöd på ett aggressivt Sverige som direkt började minska Sloveniens ledning. Efter ungefär halva perioden stal Melwin Pantzar bollen och kontrade upp Sverige i ledning, 30–29.

Sverige fortsatte att spela bra och vann till slut perioden med 24–19. Således var det helt lika, 41–41, inför tredje perioden.

Orken tröt, och skotten gick tyvärr kant ut för svenskarna i tredje perioden. Det gjorde de dock inte för Slovenien. Luka Doncic och hans lagkamrater stod för en makalös period och vann den till slut med 29–20.

Sekunddrama

Sista perioden inleddes vid ställningen 70–61 till Slovenien. Men Sverige gav sig inte. Ludvig Håkanson, Pelle Larsson och Simon Birgander ledde en svensk anstormning framför en entusiastisk hemmapublik. Anstormningen gav också utdelning och med fyra minuter kvar var ställningen helt lika, 75–75.

– Jag tror att Slovenien blev lite nervösa av publiktrycket i slutet, säger Pelle Larsson.

Efter dramatiska slutsekunder kunde Slovenien ta hem segern med 84–81.

ANNONS

– Lagets insats var bra, det var jäkligt kul. Jag gjorde så gott jag kunde, så jag kan inte säga att jag är missnöjd, säger Larsson.

Superstjärnan Luka Doncic gjorde hela 31 poäng.

– Jag tror att han spelade 37 minuter så det visar att de tog oss seriöst. Han visade att han är den han är, säger Larsson.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS