Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

"Affärer och dagis håller stängt"

Stämningen på Island kan närmast liknas vid den när Ingemar Stenmark var som allra bäst i slutet av 70-talet och början av 80-talet. – Affärer stänger, kontor också och barnen kommer hem tidigare från dagis, säger Vilmar Viglundsson.

Han har följt Islands framfart i EM från Vänersborg. Men när landet nu sensationellt är framme i kvartsfinal och en kompis dessutom gifter sig bestämde sig Vilmar Viglundsson för att flyget hem till den mytomspunna atlantön i den nordvästligaste delen av Europa.
Han landade på Keflaviks flygplats i torsdags kväll och beskriver stämningen som något han aldrig tidigare upplevt.

Det här är det enda folk pratar om. Vart man än går, vart man än är så är det fotboll som det pratas om. Alla som är på restauranger har Islandströjor på sig, alla affärer jag varit i skyltar med isländska flaggor, torget är utsmyckat.
Och kompisen sa ja till sin älskade iförd isländsk matchtröja.
– De här framgångarna har enat landet, som varit ganska uppdelat efter Panamadokumenten (dokument som ledde fram till att Islands statsminister avgick efter att han avslöjats som skattefifflare, redaktionens anmärkning). Det är helt glömt nu. Fotboll är allt som får plats.

Att åka hem till Island var givet för Vilmar Viglundsson.
– När det inte fanns biljetter att få till matchen i Paris, så är det absolut bästa sättet att uppleva matchen och stämningen att vara på Island. Folk har samlats i tiotusentals framför en jättestor bildskärm här på torget i centrala Reykjavik. Nästan alla som bor i Reykjavik och får plats är här. Och de som inte får plats kan se matchen från en annan stor bildskärm i andra delen av stan.
En undersökning som gjordes av tv-tittande och tittande på sociala medier eller direkt på plats i Frankrike under Islands åttondelsfinal mot England visade att 98,5 % av islänningarna följde matchen live på något sätt.
Det motsvarar alla förutom cirka 6500 personer.

Men hur går det då i kvartsfinalen mot Frankrike. Ja, enligt Vilmar Viglundsson är stämningen förhoppningsfull.
– Många tänkte nog att det var omöjligt mot England. Men när man såg hur spelarna växte under matchen, ja då är folk faktiskt rätt hoppfulla att det ska vägen mot Frankrike också.
Någon gång kring 23-tiden på söndag kväll får vi svaret.