Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Dömd pedofil fick jobb i IFK Göteborg – begick nya övergrepp

En man dömd för sexualbrott fick träna barn i IFK Göteborg. Han begick övergrepp i Blåvitts akademi och har senare dömts till tre års fängelse för våldtäkt mot barn. Det här avslöjar Sveriges Radio.
– Jag kan säga att vi tyvärr har missat det här, säger Roger Gustafsson, utbildningsansvarig vid IFK Göteborgs ungdomsakademi till SR.
Utsatta killen: ”Trevlig person”

Det är SR-programmet Kaliber som kommer med avslöjandet angående att en man som begått sexualbrott mot två barn fick ett tränarjobb i IFK Göteborgs ungdomsakademi där han alltså tränade barn – och begick där nya sexualbrott mot barn.

IFK Göteborg hade missat att mannen tidigare var dömd för sexualbrott då man inte kontrollerade mannens belastningsregister när han började som tränare.

– Jag kan säga att vi har tyvärr missat det här och om vi skulle ha uppdagat det så skulle inte tränaren i fråga varit ungdomstränare hos oss. Så att vi kan bara beklaga och be om ursäkt att vi inte har lyckats ta reda på detta, säger Roger Gustafsson, utbildningsansvarig vid IFK Göteborgs ungdomsakademi till Kaliber.

Kalibers granskning visar att det tog IFK Göteborg flera år att kontrollera mannens belastningsregister. Då hade den gamla domen gallrats bort eftersom att en lång tid gått och Blåvitt kunde inte se mannens dom för sexuellt ofredande mot två små barn.

– Han var väl den siste man skulle tro kunde göra något sådant. Så på den tiden var det väldigt hårdraget att säga att ”du får inte vara här om inte du...” Vi kan ju ändå säga att ”du får inte vara ungdomsledare här om du inte visar det här registret”. Men det gjorde vi inte utan vi avvaktade, säger Roger Gustafsson till Sveriges Radio.

Under tiden som mannen befann sig i IFK Göteborg begick han brott mot två pojkar som han senare har dömts för.

Efter en tid lämnade mannen IFK Göteborg och gick vidare till andra tränaruppdrag. Enligt SR fick han också jobb i skolor i en annan kommun. I den nya kommunen anmäldes mannen för våldtäkt mot barn och när polisen gjorde tillslag hos mannen hittade man filmer på två pojkar han träffat i IFK Göteborg. Den ena hade filmats utan kläder i omklädningsrummet och den andra pojken hade filmats när han masserades.

Mannen har nu dömts för barnpornografibrott och kränkande fotografering för det han gjort i IFK Göteborg och bland annat för sexuella övergrepp respektive våldtäkt mot de andra två barnen i den senare kommunen.

Sveriges Radio har varit i kontakt med en av pojkarna som utsattes för mannens övergrepp i IFK Göteborg.

– Han var väldigt… alltså en väldigt trevlig person och jag tror den första uppfattningen man får är att han var en väldigt bra tränare. Ju mer jag lärde känna honom stärktes bara det här att han var väldigt trevlig och väldigt bra tränare. För man märkte ju hur man själv utvecklades med honom och andra då också, säger ”Erik” som var den som blev smygfilmad i omklädningsrummet.