Hugo Engström gjorde målet som gav Vänersborgs IF en pinne på bortaplan mot Olympic. Bild: Stefan Bennhage

Engström poängräddare för VIF – efter dramatik mot topplaget

Bortdömt mål, missat friläge och ytterst nära självmål och jättetavla. Det var dramatiskt och händelserikt när Vänersborgs IF tog en poäng i bortamatchen mot obesegrade Olympic.
– Jag tycker vi får vara nöjda med det här, säger målskytten Hugo Engström.

|

VIF-tränaren Andy Kilner hade taktiken klar för sig för att Vänersborgs IF skulle bli det första laget att besegra BK Olympic den här säsongen. Tre spelare placerades i anfallet med uppdraget att testa och utmana hemmalagets trebackslinje.

Det var nära att det räckte hela vägen.

Vänersborg inledde matchen piggt och inspirerat med en hög press. Man vann flertalet bollar på offensiv planhalva och ställde till det för hemmaspelarna.

Olympic skulle dock jobba sig in i matchen och var laget som tog ledningen.

En frispark i bra läge träffade armen på Marwin Leidewall i VIF-muren och när han stod placerad i eget straffområde skulle Olympic få chansen från elva meter. Där gjorde man absolut inga misstag när Filip Bohman skickade in bollen strax under ribban när 28 minuter spelats av matchen.

1–0 stod sig fram till paus och den andra halvleken skulle sedan få en väldigt händelserik inledning.

– Vi visste att de hade släppt in två mål i andra halvlek i nästan varje match de spelat så vi visste att lägena skulle uppstå för oss om vi bara fortsatte köra på. Jag känner inte att vi riktigt hade skärpan i sista tredjedelen under första halvlek, säger VIF-spelaren Hugo Engström.

Två jättelägen

Det var dock BK Olympic som satte fart direkt och hann inte mycket mer än sparka i gång matchen igen innan bollen låg i VIF-målet bakom Sebastian Ekholm. Firandet varade dock bara dryga sekunden innan linjedomarens flagga kom upp och målet dömdes bort för offside.

Nästa superläge skulle komma tätt därpå och den här gången var det Hugo Bolin som frispelades och kom helt ensam mot VIF-målet. Bolin skulle bara placera in tvåan för sitt Olympic, men lyckades placera sitt avslut utanför.

Två missade lägen där – och det skulle kosta.

För Vänersborgs IF lyckades jobba sig in i matchen igen och till slut kom också utdelningen för arbetet. Hugo Engström fick bollen till vänster i straffområdet, vek in mot mitten och placerade distinkt in 1–1 vid bortre stolpen.

– Jag försöker göra mig spelbar och får bollen av ”Nisse” (Svensson). Då är jag en-mot-en och vill bara peta och lägga in den i bortre. Jag försöker göra det så snabbt som möjligt och där hann inte målvakten ned så det var jävligt gött, säger Hugo Engström.

Nära självmål

VIF hade sedan ytterligare lägen att också göra ett segermål i matchen efter bra perioder på slutet, men närmast ett avgörande var trots allt hemmalaget och det efter vad som blev centimeter från en jättetavla.

VIF-målvakten Sebastian Ekholm fick en hemåtpassning slagen till sig och skulle skjuta upp bollen när den studsade till och Ekholm missade den totalt. Bollen gick mot det egna målet vilket tvingade VIF-målvakten att kasta sig och ta den med händerna, vilket gav Olympic en indirekt frispark alldeles utanför mållinjen.

– När det hempasset kom och det var lite studsigt så kände jag bara ”få iväg den”, men det var bara hålla andan sedan och det var skönt att kunna pusta ut, säger Hugo Engström.

1–0-skytten Filip Bohman klev fram igen för att bli hjälte för sitt lag, men Sebastian Ekholm lyckades reparera sitt misstag med en fin räddning och matchen skulle därefter sluta 1–1.

– Jag tycker vi får vara nöjda med det här. Det var vår första match på gräs och vi har inte gjort en enda träning på det så det känns bra med en poäng, säger Hugo Engström.

BK Olympic – Vänersborgs IF 1–1 (1–0)